Armeniërs martelen gevangengenomen Azerbeidzjaanse militair op brute wijze

Een Azerbeidzjaanse soldaat, die naar verluidt vandaag gevangen is genomen in de regio Gapan in Armenië, is door Armeniërs op brute wijze gemarteld.

In de video die op 13 april online werd verspreid, zijn onbekende personen te zien die de ongewapende militair van de Azerbeidzjaanse strijdkrachten onmenselijk slaan en hem tegelijkertijd beledigen.

Na zware schoppen ligt de soldaat met bloedende mond en hoofd op de grond.

De gemartelde militair was een van de twee dienstplichtigen van het Azerbajdzjaanse leger die door de Armeense strijdkrachten werden vastgehouden. Zij waren onlangs als gevolg van ongunstige weersomstandigheden verdwaald in de richting van de regio Shahbuz van de autonome republiek Nakhchivan, die aan Armenië grenst. Zijn arrestatie vond plaats op 13 april 2023, aldus het Armeense ministerie van Defensie.

Internationale humanitaire organisaties moeten een duidelijk standpunt innemen en eisen dat er passende maatregelen worden genomen. Het gebruik van geweld tegen een ongewapende soldaat is een schending van het internationaal humanitair recht en moet worden beschouwd als een oorlogsmisdaad.

Mensenrechtenorganisaties moeten de Armeense autoriteiten dwingen het incident te onderzoeken en ervoor zorgen dat internationale waarnemers toegang krijgen tot de gedetineerde soldaat om hem de nodige medische behandeling te geven en toe te zien op zijn rechten.

De redactie van Caliber.Az stuurt reeds verzoeken naar de in Azerbeidzjan geaccrediteerde diplomatieke missies van buitenlandse landen, alsmede naar de vertegenwoordigingen van internationale organisaties in ons land, om commentaar op de onmenselijke acties van Armeense zijde. We kunnen echter nu al met grote waarschijnlijkheid aannemen dat, op enkele uitzonderingen na, internationale organisaties zich zullen beperken tot afgezaagde verklaringen of zullen zwijgen, zoals dat al 30 jaar gebeurt met de bezetting van Azerbeidzjaanse gebieden door Armenië.

Aanbevolen artikelen