Armeniërs willen geen voedselhulp accepteren op zowel de Lachin- als de Aghdam-weg

Armeniërs willen geen voedselhulp ontvangen via zowel de Lachyn- als de Agdam-weg.

Karabach24, verwijzend naar Report.az, meldt dat eerder was afgesproken dat vrachtwagens met voedselhulp via zowel de Lachyn- als de Aghdam-weg zouden worden geleverd aan de Karabach-regio in Azerbeidzjan.

Momenteel staat er een vrachtwagen van het ICRC geparkeerd bij de grensovergang van Lachyn op Armeens grondgebied. Hoewel de Azerbeidzjaanse kant bereid is om de doorgang over de grens te garanderen in overeenstemming met de wetgeving van het land, willen de Armeniërs dit niet accepteren. Ze weten namelijk dat als de vrachtwagen van het ICRC door de grenspost Lachyn rijdt, een andere vrachtwagen met levensmiddelen parallel via de Aghdam-weg zal moeten binnenkomen. Om dit te voorkomen accepteren de Armeniërs de vracht niet via de Lachyn-weg, waardoor ze zichzelf veroordelen tot “uithongering”.

Dit legt de waarheid bloot dat zo’n abnormale beslissing van de Armeniërs niet overeenkomt met hun verzonnen verklaringen over de vermeende “blokkade” van de regio.

Er zij aan herinnerd dat de doortocht naar Khankendi van een vrachtwagen met voedsel die door het Russische Rode Kruis is gestuurd voor mensen van Armeense afkomst die in de Karabach-regio van Azerbeidzjan wonen, vertraging heeft opgelopen. De vrachtwagen bevindt zich momenteel in Barda. De vrachtwagen met voedsel en non-food artikelen werd gestuurd in overeenstemming met een memorandum van samenwerking tussen de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan en het Russische Rode Kruis, geïnitieerd door de Russische regering, om tegemoet te komen aan de behoeften van Armeense inwoners die in de economische regio Karabach in Azerbeidzjan wonen.

Tegelijkertijd zal een vrachtwagen van het ICRC door de Agdam-weg rijden.