Assistent van de president van Azerbeidzjan: Er zijn machtige krachten binnen Armenië die niet willen dat de situatie verandert

Er zijn machtige krachten binnen Armenië die niet willen dat deze situatie verandert, of dat dit verhaal volledig verteld wordt, aldus Hikmat Hajiyev, assistent van de president van Azerbeidzjan en hoofd van het departement voor buitenlandse beleidszaken van de presidentiële administratie, in een artikel dat gepubliceerd is in Politico.

Volgens hem heeft de regering van Azerbeidzjan herhaaldelijk aangeboden om de Armeniërs van Karabach te voorzien van voedsel, medicijnen en meer via wegen die een kortere en snellere doorgang bieden dan Lachin: “De routes over land die Azerbeidzjan aanbiedt worden erkend als levensvatbaar en bruikbaar door de Europese Unie, de VS en het Internationale Comité van het Rode Kruis, en deze week nog riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op tot de “onmiddellijke en gelijktijdige opening van beide corridors”. Maar wat in de internationale media wordt gemeld, is iets anders. Het idee dat alleen Armenië etnische Armeniërs die in het buurland Azerbeidzjan wonen via één enkele mono-etnische route moet bevoorraden, is – zo wordt ons wijsgemaakt – op de een of andere manier aanvaardbaar voor de internationale gemeenschap en de media. En ons wordt verteld dat dit is omdat dit conflict anders is dan andere, dat Armeniërs niet zij aan zij kunnen leven in hetzelfde land met Azerbeidzjanen vanwege onze geschiedenis. Maar zowel ons verleden als ons heden leren ons dat dit gewoon niet waar is. Vóór de oorlog van de jaren ’90 leefden Azerbeidzjanen en etnische Armeniërs vreedzaam naast elkaar in Karabach. Vandaag de dag woont er een joodse gemeenschap van 30.000 mensen in Azerbeidzjan. Er groeit een evangelisch-christelijke gemeenschap. Georgiërs, Russen en Oekraïners vormen samen het multi-etnische en multireligieuze land van vandaag. Dit zou ook voor de Armeniërs van Karabach kunnen en moeten gelden.”

Referentie: Report.az