Attila Tibor Nagy: Hongarije geïnteresseerd in energiesamenwerking met Azerbeidzjan

Hongarije is geïnteresseerd in de energiesamenwerking met Azerbeidzjan, en streeft ook naar sterke banden met SPECA-landen, vertelde de Hongaarse politicoloog Attila Tibor Nagy aan Report.az.

Nagy merkte op dat in de huidige situatie van confrontatie tussen Hongarije en andere Westerse landen, de regering-Orban, als tegenwicht, probeert sterke relaties op te bouwen met sommige landen in het Oosten, bijvoorbeeld met leden van de Organisatie van Turkse Staten (OTS).

De politicoloog wees op de belangstelling van Hongarije voor de ontwikkeling van de Trans-Kaspische Internationale Transportroute (Middle Corridor), zoals blijkt uit de deelname van de Hongaarse premier Viktor Orban aan de top van staatshoofden en regeringsleiders van de landen die deelnemen aan het speciale programma van de VN voor de economieën van Centraal-Azië (SPECA).

“Het belangrijkste doel van de aanwezigheid van de premier op de SPECA-top zou kunnen zijn om de betrekkingen te verbeteren en de weg te bereiden voor nieuwe deals,” zei hij.

De expert merkte op dat samenwerking met Azerbeidzjan Hongarije zal helpen om de gasleveringen te diversifiëren, aangezien Boedapest, ondanks het belang van samenwerking met Rusland, zijn sterke afhankelijkheid van Moskou wil verminderen: “Momenteel komt ongeveer de helft van de gasleveringen aan Hongarije uit Rusland, en de situatie met de olieleveringen is nog slechter”.

Nagy benadrukte dat de overeenkomst tussen Hongarije en Azerbeidzjan voor de levering van gas voor een volume van 100 miljoen kubieke meter tegen het einde van dit jaar, hoewel dit niet het grootste deel van de behoeften van de Hongaarse markt kan dekken, duidt op de bereidheid tot verdere samenwerking in de energiesector.

Op 24 november vond in Bakoe een top plaats van staatshoofden en regeringsleiders van de landen die deelnemen aan het speciale programma van de VN voor de economieën van Centraal-Azië (SPECA). De Hongaarse premier Viktor Orban nam deel als eregast.