Aykhan Hajizada: “Re-integratieproces is een interne aangelegenheid van ons land en inmenging in dat opzicht is onaanvaardbaar”.

Het reïntegratieproces is een interne aangelegenheid van Azerbeidzjan, en inmenging in dat proces is onaanvaardbaar, zei Aykhan Hajizada, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, in antwoord op vragen van de lokale media over de aantijgingen die werden geuit tijdens de hoorzitting met deelname van Yuri Kim, waarnemend assistent-minister van Buitenlandse Zaken voor Europa en Euraziatische zaken van de VS, meldt Report.az, onder verwijzing naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het verwijzen naar het begrip rechten en veiligheid van “het Armeense volk van Nagorno-Karabach” terwijl er gesproken wordt over de Armeense inwoners die in de Garabagh-regio wonen binnen het vredesverdrag, met daarin de terminologie die doelbewust door Armenië wordt gebruikt om separatisme in onze gebieden te bevorderen, is in strijd met onze territoriale integriteit en soevereiniteit. Tegelijkertijd is deze verwijzing een gebrek aan respect voor de rechten van Azerbeidzjanen die uit deze regio verdreven zijn als gevolg van Armeniës beleid en actie van etnische zuivering en genocide. We willen de VS eraan herinneren dat de Armeense inwoners die momenteel in de Garabagh-regio wonen niet alle segmenten van de bevolking van deze regio vertegenwoordigen.

“In verband met de beschuldiging van een “militaire aanval” willen we erop wijzen dat Azerbeidzjan, in tegenstelling tot Armenië, nooit geweld heeft gebruikt tegen de burgerbevolking. Integendeel, we hebben verklaard dat er maatregelen moeten worden genomen om Armeense inwoners op nationaal niveau te reïntegreren in onze samenleving, en ondanks de obstakels die Armenië en zijn marionettenregime opwerpen, zijn we vastbesloten om deze weg in te slaan. Het reïntegratieproces is een interne aangelegenheid van ons land, en inmenging daarin is onaanvaardbaar.

“Wij adviseren de internationale gemeenschap, met inbegrip van de VS, om geen deel uit te maken van dergelijke stappen die bijdragen aan de instabiliteit in de regio, en om de ongegronde lastercampagne van Armenië niet te volgen,” zei hij.