Azay Guliyev: “Wij betwijfelen of de veiligheid van de Azerbeidzjaanse delegatie in Jerevan gewaarborgd zal zijn”.

De Azerbeidzjaanse delegatie in de OVSE-PV betwijfelt of de veiligheid van haar leden gegarandeerd is als de najaarsbijeenkomst in Jerevan wordt gehouden, zei het hoofd van de Azerbeidzjaanse delegatie in de Parlementaire Vergadering van de OVSE, Azay Guliyev, toen hij sprak op een bijeenkomst van het Permanent Comité van de Parlementaire Vergadering van de OVSE in Vancouver tijdens de bespreking van het voorstel om de najaarsbijeenkomst in Jerevan te houden, meldt Report.az.

Het hoofd van de Azerbeidzjaanse delegatie sprak over het incident in Jerevan op 14 april van dit jaar bij de opening van het Europees Kampioenschap Gewichtheffen, waar de Azerbeidzjaanse vlag werd verbrand voor de ogen van het hele stadion, en de Armeense premier Nikol Pashinyan onder de toeschouwers was.

“Geconfronteerd met internationale druk nam Armenië de dader in hechtenis, maar liet hem onmiddellijk vrij zonder enige aanklacht, en erger nog, de samenleving verheerlijkte deze persoon … Azerbeidzjaanse atleten moesten het land verlaten zonder aan wedstrijden deel te nemen,” zei hij.

Hij drong er bij de OVSE op aan om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de Azerbeidzjaanse delegatie volledig gewaarborgd is als de vergadering in Jerevan wordt gehouden. “Ik hoop dat al deze kwesties zorgvuldig overwogen zullen worden voordat er een beslissing wordt genomen,” zei hij.

Gisteren begon in de Canadese stad Vancouver de 30e jaarlijkse zitting van de Parlementaire Assemblee van de OVSE, die tot 4 juli zal duren. Afgevaardigden van de Milli Majlis onder leiding van Azay Guliyev en leden van de delegatie Tahir Mirkishili, Aghalar Valiyev en Tural Ganjaliyev nemen deel aan de zitting.