Azerbeidzjaans MFA: “Armenië heeft terrorisme verheerlijkt”.

Vandaag is het Internationale Dag van Herdenking van en Eerbetoon aan Slachtoffers van Terrorisme, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Azerbeidzjan, meldt Report.az.

“Op deze dag herdenken en eren we de herinnering aan onschuldige slachtoffers van Armeense terroristische aanvallen,” postte MFA op X.

“Azerbeidzjan is niet het enige slachtoffer van het Armeense terrorisme. Het is bekend dat Armeense terroristische organisaties, waaronder ASALA, als een land dat terrorisme op staatsniveau steunt, meer dan 235 terroristische daden hebben gepleegd in 22 landen over de hele wereld. Na territoriale aanspraken op Azerbeidzjan waren Armeense terroristische organisaties sinds de jaren 1980 gericht op Azerbeidzjaanse burgers. Ongeveer 30 grootschalige terreurdaden, waaronder bomaanslagen op openbare bussen en metrotreinen, werden gepleegd tegen Azerbeidzjaanse burgers,” luidt het bericht.

“Samen met terroristische aanvallen werden er genocides en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tegen de burgerbevolking tijdens de bezetting van Armenië. De genocide in Khojaly, waarbij 613 Azerbeidzjanen in één nacht werden gedood, is een van de levendige voorbeelden van deze misdaden. In plaats van terrorisme aan de kaak te stellen, heeft Armenië terrorisme verheerlijkt. De recente onthulling van een monument in Jerevan dat gewijd is aan de terroristische operatie Nemesis is daar een van de aanwijzingen van. Dergelijke onverantwoordelijke stappen moeten sterk veroordeeld worden door de internationale gemeenschap.

Op de Internationale Dag voor Slachtoffers van Terrorisme willen wij, als land dat lijdt onder terrorisme dat de internationale vrede en veiligheid bedreigt, verder bijdragen aan de internationale inspanningen voor terrorismebestrijding.”