Azerbeidzjaanse FM en EU-vertegenwoordiger bespreken normalisering banden met Armenië

  De Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov en Toivo Klaar, speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie voor de zuidelijke Kaukasus, hebben gesproken over het proces van normalisering van de Armeens-Azerbeidzjaanse betrekkingen.

  Tijdens de bijeenkomst wisselden de partijen van gedachten over de huidige stand van de gesprekken die worden gevoerd met bemiddeling van internationale partners, waaronder de Europese Unie. De partijen bespraken ook regionale veiligheidskwesties, meldt Caliber.Az, verwijzend naar het ministerie.

  Bayramov herhaalde het standpunt van Azerbeidzjan over de afbakeningskwestie, de huidige situatie met het vredesakkoord en de deblokkering van de transport- en communicatielijnen.

  Klaar sprak de steun van de EU uit voor de normalisering van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië en verklaarde dat hij zich zou inspannen om de contacten tussen de politieke leiders van beide landen in die richting voort te zetten.

  De partijen wisselden ook van gedachten over de vooruitzichten voor samenwerking tussen Azerbeidzjan en de Europese Unie.

  Eerder vond op 1 juni in Chisinau een informele ontmoeting plaats tussen de president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev, de premier van de Republiek Armenië Nikol Pashinyan, de voorzitter van de Raad van de Europese Unie Charles Michel, de bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland Olaf Scholz en de president van de Franse Republiek Emmanuel Macron, in de marge van de tweede top van de Europese Politieke Gemeenschap.

  Na de bijeenkomst zei EU-Raadsvoorzitter Charles Michel dat de partijen alle elementen van de normalisatie tussen Armenië en Azerbeidzjan zijn blijven bespreken.

  “Inhoudelijke discussie met de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Armeense premier NikolPashinyan, samen met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Bundeskanzler Olaf Scholz,” twitterde Michel.

  Het hoofd van de EU-Raad wees op het belang van het nakomen van de aangegane verplichtingen.

  “Na Praag en Brussel zijn we alle elementen van de normalisering van Arm-Az blijven bespreken. Het is belangrijk om de aangegane verplichtingen na te komen”, zei hij.

  “We bespraken ook de volgende vergadering in Brussel die op 21 juli zal plaatsvinden. Michel herhaalde het voorstel om de discussie met Armeense, Azerbeidzjaanse, Duitse en Franse leiders voort te zetten in de marge van de top van de EPC (Europese Politieke Gemeenschap – red.) in Granada in oktober.