Azerbeidzjaanse FM heeft telefoongesprek met fungerend voorzitter OVSE

Minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan Jeyhun Bayramov heeft een telefoongesprek gevoerd met minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Macedonië, de huidige voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) Buyar Osmani, zo meldt Trend onder verwijzing naar het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens een telefoongesprek werd gesproken over samenwerking binnen de OVSE, de agenda van bilaterale en multilaterale samenwerking tussen Azerbeidzjan en Noord-Macedonië, het Azerbeidzjaans-Armeense vredesproces en de huidige situatie in de regio.

Bajramov merkte op dat de toenemende provocaties van Armenië tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan bedoeld zijn om de voortgang van het vredesproces te belemmeren. Er werd met name gezegd dat de provocaties van Armenië tegen de grenspost Lachin, die een bedreiging vormen voor de inspanningen voor de re-integratie van Armeniërs die in de regio wonen, laten zien dat dit land niet geïnteresseerd is in het vredesproces. De minister voegde eraan toe dat er geen gronden zijn voor de beweringen van Armenië, zoals de “gespannen humanitaire situatie in de regio” en de “blokkade”, en de weigering om de door Azerbeidzjan voorgestelde weg Aghdam-Khankendi te gebruiken om aan de behoeften van de Armeense inwoners te voldoen, geeft aan dat de kwestie niet humanitair is, zoals Armenië het voorstelt, maar politiek.

Hij benadrukte dat Armenië bijna 30 jaar lang het land van Azerbeidzjan bezet heeft gehouden en ook de Lachin-weg voor militaire doeleinden heeft gebruikt, de natuurlijke rijkdommen van Azerbeidzjan heeft geplunderd en wees op de aanhoudende mijndreiging vanuit Armenië. De minister benadrukte het belang van de grenscontrolepost Lachin om provocerende stappen van Armenië te voorkomen.

Tijdens het telefoongesprek wisselden de partijen van gedachten over andere kwesties van wederzijds belang.