Azerbeidzjaanse FM spreekt op herstelconferentie Oekraïne

De minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, heeft een toespraak gehouden op de Ukraine Recovery Conference in Londen, Verenigd Koninkrijk, meldt Report.az, onder vermelding van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Om te beginnen wil ik mijn dank uitspreken aan de organisatoren van deze belangrijke conferentie.

“Azerbeidzjan betreurt het ten zeerste dat de huidige crisis in Oekraïne de vrede en veiligheid in Europa blijft ondermijnen en ernstig humanitair leed veroorzaakt. Azerbeidzjan staat voor een zo spoedig mogelijke oplossing op basis van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. De ernstige humanitaire gevolgen van de crisis vragen om snelle maatregelen om het lijden van de burgers te verlichten.

“Onze eerste humanitaire lading medicijnen en andere medische artikelen bereikte Oekraïne op 27 februari 2022, gevolgd door een aantal humanitaire hulppakketten, meestal bestaande uit medicijnen en voedsel. De meest recente hulp, waaronder waterleidingen, waterpompen, reddingsvesten, opblaasbare boten, waadoveralls en relevante artikelen werd op 10 juni 2023 aan Oekraïne geleverd. Tot nu toe bedraagt de humanitaire hulp van Azerbeidzjan aan Oekraïne meer dan duizend ton en 20 miljoen Amerikaanse dollar.

“Uit onze eigen pijnlijke ervaring aan het begin van de jaren negentig weten we dat kinderen een van de meest kwetsbare maatschappelijke groepen zijn en dat ze meer bescherming en speciale zorg nodig hebben tijdens oorlogen en gewapende conflicten. In dit verband heeft mijn land honderd kinderen uit Oekraïne volledig gedekte medische en sociaal-psychologische rehabilitatiediensten geboden in Azerbeidzjan. We zijn van plan dit aantal tegen het einde van het jaar te verdubbelen. Als verantwoordelijk lid van de internationale gemeenschap zal Azerbeidzjan humanitaire hulp blijven bieden aan de Oekraïense bevolking om het lijden van de burgerbevolking te verlichten.

“Azerbeidzjan heeft ervaring uit de eerste hand met herstel en wederopbouw na conflicten. Na de bevrijding van zijn gebieden van de decennialange Armeense agressie, is Azerbeidzjan begonnen met een ongekende schaal van wederopbouwactiviteiten in zijn gebieden die getroffen zijn door het voormalige conflict. De grootste belemmering hierbij is de massale besmetting van deze gebieden met landmijnen door Armenië, dat weigert nauwkeurige kaarten van mijnenvelden te verstrekken en mijnen blijft planten in de soevereine gebieden van Azerbeidzjan. Ondanks onze moeilijkheden zal Azerbeidzjan Oekraïne binnenkort een ontmijningsmachine leveren, die gebruikt zal worden voor humanitaire ontmijningsdoeleinden.

“De ervaring van Azerbeidzjan met wederopbouw na conflicten is een goede praktijk die met andere landen, waaronder Oekraïne, moet worden gedeeld. Onze steun aan Oekraïne op dit gebied is al begonnen met de volledige wederopbouw van de school in de stad Irpin in 2022.

“Vandaag wil ik aankondigen dat Azerbeidzjan van plan is om verder bij te dragen aan de inspanningen voor herstel en wederopbouw in Oekraïne, met name door de levering van elektrische apparatuur en de uitvoering van wederopbouwprojecten in de stad Irpin. De totale som van deze hulp zal niet minder dan 10 miljoen Amerikaanse dollar bedragen.”

Referentie: Report.az