Azerbeidzjaanse MBZ reageert op Samantha Power

Een poging om de migratie van Armeense inwoners uit de Garabagh-regio van Azerbeidzjan naar Armenië voor te stellen als een gedwongen beweging is ongegrond en onrechtvaardig, schreef Aykhan Hajizada, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, op X, Report.az.

Volgens hem werd er met geen woord gerept over de aanwezigheid van illegale Armeense strijdkrachten op het soevereine grondgebied van Azerbeidzjan gedurende bijna 30 jaar, zelfs niet in de fase na het conflict, wat in strijd is met het internationaal recht en de verplichtingen van Armenië.

Hij sprak ook over haar regionale bezoek, waarbij ze Armeniërs ontmoette die naar Armenië waren gemigreerd, terwijl ze de volgende dag weigerde om Azerbeidzjaanse ontheemden en vluchtelingen te ontmoeten die van hun fundamentele rechten waren beroofd als gevolg van Armeense agressie.

Hij zei dat ondanks het 10 keer grotere aantal Azerbeidzjaanse ontheemden, er geen enkel bezoek was op het niveau van USAID Administrator tijdens de bijna 30 jaar durende bezetting om de trieste situatie van Azerbeidzjanen te bestuderen.