Azerbeidzjaanse NGO maakt voor het eerst kaart van Armeense mijnbouwindustrie

In 2024 zal voor het eerst een kaart van de Armeense mijnbouwindustrie worden uitgebracht, die de hele wereld zal laten zien hoe deze ondernemingen een grote bedreiging vormen voor de ecologie van de regio, aldus de voorzitter van de Azerbeidzjaanse Cartografen Publieke Unie, Mugabil Bayramov, Report.

Hij zei dat het project het eerste werk van zijn NGO zou zijn: “Ik doe al bijna 40 jaar professioneel cartografisch werk. In de zomer van dit jaar legde president Ilham Aliyev in detail uit welke bedreiging de Armeense mijnbouwbedrijven vormen voor het ecologische milieu in de regio en hij sprak over het belang om dit aan de wereld over te brengen. Dit idee ontstond ook na die toespraak. Ik heb al mijn kracht gestoken in het maken van deze kaart.”

De voorzitter benadrukte dat de kaart in drie talen zal worden gepubliceerd: Azerbeidzjaans, Engels en Armeens. Alle namen zullen worden voorzien van de nationale toponiemen, oroniemen en hydroniemen van Azerbeidzjan.

“2024 is het jaar van COP29, dus we zullen deze kaart ook presenteren aan buitenlandse NGO’s die naar Azerbeidzjan komen om hen duidelijker te maken welke bedreiging de Armeense mijnbouwbedrijven vormen voor de ecologie van de zuidelijke Kaukasus. We hebben dit onderzocht en Armenië heeft een dergelijke kaart niet gepubliceerd. Het lijkt erop dat ze de locatie van de bedrijven proberen te verbergen voor de internationale gemeenschap. Ik denk dat als de Armeense samenleving de locatie van deze bedrijven op de kaart te weten komt, er veel aan het licht zal komen. We hebben alle informatie verzameld. Armeense NGO’s luiden de laatste jaren ook de noodklok over de activiteiten van de mijnbouwindustrie in hun land, die zich aan geen enkele milieunorm houdt. Deze kaart zal ook voor hen interessant zijn.”

Bayramov voegde eraan toe dat de Azerbeidzjaanse Cartographers Public Union systematisch werk zal verrichten op de gebieden waar kaarten het hardst nodig zijn, en dat het publiek kennis zal maken met nieuwe kaarten.