Azerbeidzjaanse NGO’s doen beroep op internationale gemeenschap wegens marteling van militair in Armenië

De Azerbeidzjaanse niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap vanwege de onmenselijke behandeling van de Azerbeidzjaanse militairen in Armenië.

“Twee Azerbeidzjaanse militairen raakten verdwaald en kwamen begin deze week in Armenië terecht, als gevolg van slecht weer en slecht zicht. De Armeense autoriteiten hebben bevestigd dat deze militairen onder hun controle staan”, aldus het rapport, dat de oproep citeert.

Later verschenen echter de videobeelden van de martelingen van deze militairen in de Armeense pers. De militairen werden geslagen en vernederd. De Armeense autoriteiten schenden niet alleen de Conventies van Genève, maar zijn ook trots op hun flagrante mishandeling van deze militairen en de videobeelden. Wij roepen de bevoegde internationale organisaties en instellingen die verantwoordelijk zijn voor de handhaving van het recht op niet te zwijgen over de flagrante veronachtzaming van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht, maar dringend maatregelen te nemen om verdere tragedies te voorkomen. In soortgelijke gevallen, toen Armeense militairen per ongeluk het Azerbeidzjaans grondgebied overstaken, werden zij snel, veilig en wel, teruggestuurd. Wij verzoeken u dringend te helpen bij de veilige terugkeer van beide Azerbeidzjaanse burgers naar hun vaderland”, aldus de oproep.

Aanbevolen artikelen