Azerbeidzjaanse ombudsman reageert op verklaring van Europese Commissaris voor Mensenrechten

Azerbeidzjaanse commissaris voor de mensenrechten (ombudsman) Sabina Aliyeva heeft gereageerd op de verklaring van de commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, meldt Trend.

“Wij zijn van mening dat de laatste verklaring van de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa over de weg naar Lachin een voortzetting is van het proces van het verdedigen van onware beweringen over de humanitaire situatie in de Azerbeidzjaanse stad Khankendi, die gebaseerd waren op politiek gemanoeuvreer door Armenië. We verwachtten een grondiger onderzoek van zo’n delicaat onderwerp en een objectievere verklaring van de Europese commissaris, die kan helpen om de situatie te normaliseren en het vredesproces aanzienlijk te bevorderen, wat op dit moment van cruciaal belang is.

Ondanks het feit dat de weg Aghdam-Khankendi open is en aangeboden wordt voor het vervoer van alle goederen voor humanitaire hulp, vormen de provocerende verklaringen van Armenië en zijn beschermheren een ernstige belemmering voor de normalisatie van de situatie in de regio en het vredesproces.

Wij roepen de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa op om het principe van territoriale integriteit van staten te respecteren, om de huidige situatie in de regio grondig te bestuderen, om obstakels te bestrijden die politieke manipulatie dienen en het proces van vredesopbouw ondermijnen, en om de universeel erkende principes van het internationaal recht hoog te houden,” luidt de verklaring.

De Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, gaf gisteren een bevooroordeelde mening over de Subcommissie Lachin en Azerbeidzjan.