Azerbeidzjaanse premier ontmoet voorzitter van Georgisch parlement

Ali Asadov, premier van de Republiek Azerbeidzjan, heeft een ontmoeting gehad met Shalva Papuashvili, voorzitter van het parlement van Georgië, die een officieel bezoek aan het land brengt, zo meldt Report.az.

Tijdens de ontmoeting spraken de partijen het vertrouwen uit dat het bezoek van Shalva Papuashvili zal bijdragen aan de ontwikkeling van goede nabuurschaps- en strategische partnerschapsbetrekkingen tussen Azerbeidzjan en Georgië.

Ze benadrukten dat als gevolg van de inspanningen van president Ilham Aliyev en premier Irakli Garibashvili de betrekkingen op basis van wederzijds vertrouwen en steun zich op alle gebieden met succes ontwikkelen.

De partijen prezen het hoge niveau van de politieke dialoog tussen Azerbeidzjan en Georgië en merkten op dat er zeer goede betrekkingen bestaan tussen de regeringspartijen van de twee landen.

Ze merkten op dat de twee landen elkaar altijd steunen binnen internationale organisaties, vooral in zaken van territoriale integriteit en soevereiniteit.

De partijen prezen de speciale rol van interparlementaire samenwerking in de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de twee landen.

Ze prezen het feit dat de handels- en economische samenwerking van oudsher een goede dynamiek vertoont, en voegden eraan toe dat Georgië een van de belangrijkste handelspartners van Azerbeidzjan is.

De partijen stelden vast dat Azerbeidzjan de grootste investeerder in Georgië is en prezen de succesvolle activiteiten van SOCAR in Georgië.

Beide partijen stelden met tevredenheid vast dat de energie- en transportprojecten die Azerbeidzjan en Georgië samen hebben uitgevoerd, hebben bijgedragen aan de transformatie van de zuidelijke Kaukasus en de politieke, economische, transport- en energiekaart van de regio hebben veranderd.

De partijen benadrukten ook de belangrijke bijdragen van de Baku-Tbilisi-Ceyhan en Baku-Tbilisi-Erzurum olie- en gaspijpleidingen aan de economische ontwikkeling van zowel Azerbeidzjan als Georgië.

De partijen prezen de positieve resultaten van de samenwerking op het gebied van transport en doorvoer en hadden het ook over het belang van het Baku-Tbilisi-Kars spoorwegproject en het groeiende belang van het project Trans-Kaspische Internationale Transportroute – Middencorridor.

Tijdens de bijeenkomst spraken de twee ook hun waardering uit voor de hoge dynamiek van de humanitaire samenwerking tussen de twee landen, met name op cultureel gebied.

De partijen spraken het vertrouwen uit dat het Tbilisi State Azerbaijan Drama Theater vernoemd naar Heydar Aliyev, waarvan de fundering in oktober werd gelegd in de hoofdstad van Georgië, zal bijdragen aan de versterking van de goede nabuurschaps- en broederrelaties tussen Azerbeidzjan en Georgië, en de twee volkeren dichter bij elkaar zal brengen.

Ze benadrukten ook de rol van Georgiërs die in Azerbeidzjan wonen en Azerbeidzjanen die in Georgië wonen in de ontwikkeling van de bilaterale banden.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de vooruitzichten voor uitbreiding van de samenwerking tussen de twee landen op verschillende gebieden, en over andere kwesties van wederzijds belang.