Azerbeidzjaanse publieke vertegenwoordigers sturen open brief naar ICRC

Vertegenwoordigers van Azerbeidzjaanse maatschappelijke organisaties hebben een open brief gestuurd naar de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Mirjana Spoljarich-Egger.

Report.az meldt dat de brief als volgt luidt:

“Aan de geachte voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis, mevrouw Mirjana Spoljarich Egger,

“Met alle respect, wij, de vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse burgermaatschappij, uiten onze diepe bezorgdheid over de activiteiten van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Azerbeidzjan.

“Het Internationale Comité van het Rode Kruis is al meer dan 30 jaar actief in Azerbeidzjan. Wij vinden het mandaat en de missie van deze organisatie erg belangrijk. Helaas moeten we vaststellen dat, ondanks de aanhoudende agressie van Armenië tegen Azerbeidzjan die resulteerde in de vermiste status van bijna 4.000 Azerbeidzjanen, het Internationale Comité van het Rode Kruis gedurende deze lange periode geen waarneembaar succes heeft geboekt. Talloze families wachten nog steeds met immense hoop.

“In de jaren ’90 heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis 54 Azerbeidzjaanse gevangenen opgespoord en als resultaat van de dialoog met de Armeense kant, de 17 dode lichamen meegenomen en overgedragen aan de Azerbeidzjaanse kant. Het lot van 37 mensen op die lijst is echter nog steeds onbekend. De vragen blijven bestaan: Hebben ze het overleefd of zijn ze gedood? Als ze gedood werden, waarom werden hun lichamen dan niet aan hun families overhandigd? Waarom houdt het Internationale Comité van het Rode Kruis zich niet bezig met deze kwestie? De correspondentie tussen Azerbeidzjan en het Internationale Comité van het Rode Kruis, waarin wordt bevestigd dat deze 54 mensen gevangen zitten, is immers nog steeds geldig.

“Het Internationale Comité van het Rode Kruis beschouwt zichzelf als een onafhankelijke, neutrale en onpartijdige organisatie. De schending van deze basisprincipes met betrekking tot Azerbeidzjan is echter niet te begrijpen.

“In de jaren 2000 vestigde het Internationale Comité van het Rode Kruis een kantoor in Khankendi, haar soevereine grondgebied, zonder de Azerbeidzjaanse regering te raadplegen, en tekende een ‘overeenkomst’ met de zogenaamde autoriteiten. Ondanks herhaalde officiële oproepen van Azerbeidzjaanse zijde werd die “overeenkomst” verborgen gehouden onder het mom van vertrouwelijkheid en niet gepresenteerd. Later bleek dat het kantoor in Khankendi van het Internationale Comité van het Rode Kruis ondergeschikt was aan het vertegenwoordigingskantoor van de organisatie in Iravan, niet in Bakoe.

“Wij – de vertegenwoordigers van de Azerbeidzjaanse burgermaatschappij – beschouwen dit gedrag van het Internationale Comité van het Rode Kruis, dat altijd onafhankelijk en neutraal zou moeten blijven, als vooringenomenheid.

“Het is onaanvaardbaar dat deze situatie onveranderd blijft, zelfs na de 44-daagse oorlog in 2020. Wij beschouwen de ondergeschiktheid van het kantoor in Khankendi aan het vertegenwoordigingskantoor in Bakoe als een volkomen terechte en legitieme eis, zoals de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev deze dagen in een interview met Euronews TV-zender in Shusha heeft verwoord.

“Wij steunen ook de standpunten die zijn verwoord in de Open Brief van de slachtoffers van de genocide in Meshali aan de internationale gemeenschap met betrekking tot Vagif Khachaturyan, één van de oorlogsmisdadigers die in 1991 de genocide in Meshali heeft gepleegd en die werd gevonden in de auto van het Internationale Comité van het Rode Kruis bij de post in Lachin. We zijn het eens met de bewoners van Meshali dat de vlag en auto’s van het Internationale Comité van het Rode Kruis geen toevluchtsoord mogen zijn voor oorlogsmisdadigers. Dit kan hen geen juridische immuniteit geven. Het internationale humanitaire recht is hier ook tegen.

“Mevrouw de Voorzitter !

“We zijn geschokt door het feit dat er tijdens de inspectie op de post in Lachin benzine, sigaretten en dozen met mobiele telefoons werden gesmokkeld in vracht en ambulances onder het embleem van het Internationale Comité van het Rode Kruis.

“We roepen ook het Internationale Comité van het Rode Kruis op om geen tang te worden van de manipulatie van Armenië en om geen oneerlijke verklaringen af te leggen. Aangezien Karabach tot het grondgebied van Azerbeidzjan behoort, kan uw vertegenwoordiging in Bakoe humanitaire goederen leveren via de weg Aghdam-Khankendi. De weg van Agdam naar Khankendi is korter dan die van Iravan. Hierdoor kan ook aanzienlijk bespaard worden op transportkosten.

“We verwachten dat het Internationale Comité van het Rode Kruis het kantoor in Khankendi volledig ondergeschikt maakt aan het vertegenwoordigingskantoor in Bakoe. Het Internationale Comité van het Rode Kruis moet zijn werkzaamheden uitvoeren in overeenstemming met de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Azerbeidzjan. We verwachten ook dat u de dialoog met de Armeense kant over de kwestie van vermiste personen versterkt.

“Wij geloven dat het Internationale Comité van het Rode Kruis zo snel mogelijk rekening zal houden met onze publieke bezorgdheid, de kwesties op de agenda zal zetten op haar hoofdkwartier in Genève, constructieve beslissingen zal nemen en de nodige aanpassingen zal doen in haar activiteiten met betrekking tot Azerbeidzjan.”

Handtekeningen:

Konul Behbudova, Voorzitter van de “Karabakh Missing Families” Volksunie
Khatira Valiyeva, voorzitter van “Khankendi” Support Public Union for Forced IDPs (Openbare Unie voor Ondersteuning van Gedwongen In eigen land ontheemden)
Sevinj Alizadeh, voorzitter van de “Zafar” Martyrs’ Families Support Public Union
Azer Allahverenov, voorzitter van het Platform voor Euraziatische Migratie Initiatieven Publieke Unie
Zaur İbrahimli, voorzitter van “Prioritet” Socio-economisch Onderzoekscentrum Volksuniversiteit
Parvana Valiyeva, uitvoerend directeur van “Support to Health” Volksuniversiteit
Bahruz Mammadzade, voorzitter van de Volksunie “Veteranen, families van martelaren en veteranen van de speciale strijdkrachten
Naila Ismayilova, voorzitter van de openbare unie voor humanitaire en sociale steun “Yeni Hayat
Sariya Jafarova, voorzitter van de openbare unie “Promoting Armenian Aggression
Samad Vakilov, voorzitter van de openbare vakbond “Commissioner’s Law Center
Hafiz Safikhanov, voorzitter van de “Azerbeidzjaanse campagne tegen landmijnen” Volksunie
Telman Gasimov, voorzitter van de openbare unie “Wetenschappelijk onderzoek
Ramil Iskandarli, voorzitter van de openbare unie “Juridische analyse en onderzoek
Elchin Mirzabayli, voorzitter van de “Baku Speech School” Volksunie
Khalid Kazimov, voorzitter van het regionale centrum voor mensenrechten en media Publiek Unie
Ahmad Abbasbeyli, voorzitter van het “Centrum voor gemeenschapsontwikkeling” Volksuniversiteit
Agil Jamal, voorzitter van de openbare vakbond “Gemeenschappelijke waarden
Irada Rzazadeh, voorzitter van de “For the Social Welfare of Citizens” Volksunie
Rauf Zeyni, voorzitter van het Azerbeidzjaanse nationale forum voor niet-gouvernementele organisaties
Vugar Gadirov, voorzitter van de “Youth Organization for Return and Revival” Volksunie