Azerbeidzjaanse vice-minister-president bespreekt bilaterale banden en regionale kwesties met VS-functionarissen

De Azerbeidzjaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Elnur Mammadov heeft verschillende bilaterale ontmoetingen gehad met Amerikaanse politici als onderdeel van zijn werkbezoek aan het land van 17 tot 24 mei.

Mammadov had tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten een ontmoeting met leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Chuck Edwards, Pete Sessions, Don Bacon, Madeleine Dean, Adam Smith, Paul Gosar en Beth Van Duyne.

Tijdens de bijeenkomsten werden de bilaterale betrekkingen tussen Azerbeidzjan en de VS en regionale processen besproken, meldt Caliber.Az.

De leden van het Congres werden geïnformeerd over de wederopbouw- en bouwwerkzaamheden die Azerbeidzjan uitvoert in de gebieden die zijn bevrijd van de bezetting, en over het voortdurende gevaar van mijnen, dat een ernstige belemmering vormt voor de terugkeer van binnenlandse ontheemden naar hun land.

Tijdens de vergaderingen werd benadrukt dat verdraaide en ongefundeerde informatie over Azerbajdzjan die aan leden van het Congres wordt verstrekt door radicale Armeense organisaties die in de Verenigde Staten actief zijn, alsmede unilaterale resoluties in dit verband die de nationale belangen van de Verenigde Staten niet dienen, de betrekkingen tussen beide landen en de lopende vredesonderhandelingen schaden.

Tijdens het bezoek heeft de Azerbeidzjaanse delegatie ontmoetingen gehad met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amerikaanse ministerie van Defensie. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken had de Azerbeidzjaanse delegatie een ontmoeting met Stanley Brown, eerste adjunct-minister van Buitenlandse Zaken voor politiek-militaire zaken, met Erica Olson, adjunct-assistent voor Europese en Euraziatische zaken, en met Kara McDonald, adjunct-assistent voor democratie, mensenrechten en arbeid.

Tijdens de bijeenkomsten werd van gedachten gewisseld over de huidige stand van zaken en de ontwikkelingsvooruitzichten van de Azerbeidzjaans-Amerikaanse betrekkingen, over regionale veiligheidsvraagstukken, de ontmijning van gebieden die van de bezetting zijn bevrijd en de samenwerking tussen beide landen op militair-politiek, humanitair en ander gebied.

De delegatie had een ontmoeting met Laura Cooper, adjunct-onderminister van Defensie voor Rusland, Oekraïne en Eurazië. Zij bespraken defensievraagstukken, militaire training en oefeningen tussen beide landen, alsmede de vooruitzichten voor samenwerking tussen de Oklahoma National Guard en het leger van ons land.

Zij spraken hun tevredenheid uit over de bestaande samenwerking tussen Azerbeidzjan en de Verenigde Staten op defensiegebied, met inbegrip van de strijd tegen het regionale en mondiale terrorisme.

Tijdens het bezoek hield de delegatie een bijeenkomst in het American-Israeli Public Affairs Committee (AIPAC).

De partijen wisselden van gedachten over de samenwerking tussen Azerbeidzjan en de Verenigde Staten op energiegebied, waaronder de bijdrage van ons land aan de Europese energiezekerheid, de processen die in de regio plaatsvinden in de periode na het conflict, besprekingen over de normalisering van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië en diverse aspecten van het strategisch partnerschap tussen Azerbeidzjan en Israël.

Het bezoek van de delegatie eindigde op 24 mei.