Azerbeidzjan biedt Armeniërs in Karabach ook Fuzuli-Shusha-weg aan

De Azerbeidzjaanse presidentiële adjudant Hikamt Hakjiyev heeft gezegd dat het land de Armeense inwoners van Karabagh ook de weg Fuzuli-Shusha heeft aangeboden, die gebruikt kan worden voor de levering van vracht en goederen.

Hij maakte deze opmerkingen terwijl hij journalisten toesprak tijdens een bezoek van buitenlandse diplomaten aan Aghdam, meldt APA.

“We zien deze weg waar we nu op staan, evenals de weg Aghdam-Khankandi, als een onderdeel van de integratie van de Armeense inwoners van Karabach in de politieke, economische en sociale sfeer van Azerbeidzjan.

Ten eerste is dit een factor die de integratie ten goede komt, ten tweede is deze weg efficiënter en goedkoper in termen van transport, en tegelijkertijd biedt deze weg, samen met de levering van goederen vanuit het grootste deel van Azerbeidzjan naar Karabach, de inwoners van Karabach ook toegang tot het belangrijkste transportinfrastructuursysteem van Azerbeidzjan. Deze weg doet niets af aan de Lachin-weg, maar het is altijd goed om één of meerdere wegen tegelijk te hebben.

Dit is niet langer een diplomatiek geheim en dat hebben we ook opgemerkt in de verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 5 augustus werd afgesproken dat het ICRC deze humanitaire ladingen via deze weg naar Khankandi zou brengen. We zijn verder overeengekomen dat na 24 uur de weg tussen Lachin en Khankandi geopend zal worden, met inachtneming van de grens- en douaneregeling van Azerbeidzjan, volgens de wetten.

Als onderdeel van de overeenkomst was een ontmoeting gepland tussen de vertegenwoordiger van Azerbeidzjan en de vertegenwoordiger van de Armeense inwoners van Karabach in de stad Yevlakh, en we waren bereid om alle re-integratie- en sociale infrastructuurprojecten te bespreken.

Nadat we deze weg voor gebruik hadden vrijgegeven, begonnen de Armeniërs blokken en betonnen barrières op die weg te plaatsen. Toen begonnen ze Azerbeidzjan te beschuldigen. Zoals de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev op het Global Media Forum in Shusha tegen internationale journalisten zei: “Kijk nu eens wie wie blokkeert. Armenië blokkeert wegen, en Azerbeidzjan opent en bouwt gewoon wegen, niet alleen landwegen maar ook spoorlijnen,” zei hij.