Azerbeidzjan eist dat Armenië stopt met de bouw van een metallurgische fabriek in het grensgebied

De regering van Azerbeidzjan heeft geëist dat Armenië stopt met de bouw van een grote metallurgische fabriek in Arazdayan, dat grenst aan de autonome republiek Nakhchivan, aldus het kabinet van ministers, meldt Report.az.

In een brief aan de minister van Milieu van Armenië namens de minister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen van Azerbeidzjan, Mukhtar Babayev, staat dat de juiste procedure is gestart voor de activiteiten die grensoverschrijdende effecten kunnen hebben, die worden uitgevoerd in de buurt van de nederzetting Yeraskh (Arazdayan), gelegen op een paar honderd meter van de conventionele grens tussen Armenië en Azerbeidzjan, volgens het Verdrag inzake milieueffectrapportage in grensoverschrijdend verband (Verdrag van Espoo).

Er wordt in het bijzonder benadrukt dat volgens Bijlage 1 van het Verdrag van Espoo, metallurgische fabrieken duidelijk worden erkend als een activiteit die een significant negatief grensoverschrijdend effect kan hebben.

Volgens artikel 3.1 van het Verdrag van Espoo is Armenië verplicht om Azerbeidzjan in kennis te stellen van de milieueffecten van de genoemde activiteit. Als getroffen partij heeft Azerbeidzjan echter geen enkele kennisgeving van Armenië met betrekking tot dit project ontvangen.

Rekening houdend met het bovenstaande eist Azerbeidzjan, overeenkomstig artikel 3.7 van het Verdrag van Espoo, als getroffen partij dat Armenië informatie deelt om de negatieve grensoverschrijdende gevolgen van het project in de beginfase te bespreken.

Tegelijkertijd eiste de Azerbeidzjaanse regering een onmiddellijke opschorting van de bouw van de centrale door Armenië totdat de kwesties met betrekking tot de grensoverschrijdende gevolgen van het project volledig zijn opgehelderd en adequaat zijn aangepakt.

Over deze kwestie is ook een kennisgeving gestuurd naar de uitvoerend secretaris van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties.