Azerbeidzjan en Italië willen militaire samenwerking uitbreiden

Op 7 juni had de vice-minister van Defensie van Azerbeidzjan, hoofd van het hoofddirectoraat Militair-Technische Ondersteuning Agil Gurbanov, die op bezoek is in Italië, een ontmoeting met de minister van Defensie van dit land Guido Crosetto.

Tijdens de ontmoeting, die ook werd bijgewoond door de commandant van de Azerbeidzjaanse zeemacht, vice-admiraal Subkhan Bekirov, vond een uitvoerige gedachtewisseling plaats over de vooruitzichten voor de ontwikkeling van militaire en militair-technische samenwerking en interactie op het gebied van militair onderwijs tussen Azerbeidzjan en Italië, en over een aantal kwesties van wederzijds belang, meldt Caliber.Az, onder verwijzing naar het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan.

Tot slot werd het belang benadrukt van wederzijdse bezoeken in de ontwikkeling van betrekkingen gebaseerd op strategisch partnerschap tussen de twee landen.

Samenwerking op het gebied van defensie is een van de gebieden van wederzijds belang tussen Azerbeidzjan en Italië.

De Italiaanse defensiefabrikant Leonardo is een vaste deelnemer aan de ADEX defensiebeurzen die in Bakoe worden gehouden.

Al in 2018 zei de regionale verkoopdirecteur van Leonardo voor de regio van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), Francesco Molinari, dat er onderhandelingen gaande waren met de Azerbeidzjaanse luchtmacht over de aankoop van M-346 trainingsgevechtsvliegtuigen geproduceerd door het bedrijf.

Ondertussen had president Ilham Aliyev tijdens zijn bezoek aan München op 18 februari 2017 een ontmoeting met Mauro Moretti, voormalig CEO en General Manager van Leonardo. Tijdens de ontmoeting werden ideeën uitgewisseld over de uitbreiding van de samenwerking. Acht maanden later ontving president Aliyev een delegatie onder leiding van Moretti’s opvolger Alessandro Profumo, CEO van Leonardo.