Azerbeidzjan, ICESCO werken op hoog niveau samen

De Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov heeft een ontmoeting gehad met de directeur-generaal van de Islamitische Wereldorganisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (ICESCO) Salim bin Mohammed AlMalik als onderdeel van zijn officiële bezoek aan het Koninkrijk Marokko, zo meldt Report.az.

Minister Jeyhun Bayramov prees het hoge niveau van samenwerking tussen Azerbeidzjan en ICESCO. De minister zei dat Azerbeidzjan bijzonder belang hecht aan de verdere uitbreiding van de samenwerking met moslimlanden op gebieden van wederzijds belang, waaronder op het gebied van wetenschap, onderwijs en cultuur.

De partijen waren verheugd over het feit dat de stad Shusha, die wordt beschouwd als de wieg van de Azerbeidzjaanse cultuur, door de ICESCO is uitgekozen als culturele hoofdstad van de islamitische wereld voor 2024.

FM Bayramov benadrukte het belang van samenwerking in het kader van het Bakoe-proces en benadrukte dat ICESCO een van de belangrijkste partners van Azerbeidzjan is bij de organisatie van de Wereldfora voor Interculturele Dialoog, en dat Azerbeidzjan de vruchtbare samenwerking met ICESCO bij de organisatie van het Forum volgend jaar zal voortzetten.

De minister ging in op de recente ontwikkelingen in de regio en vestigde de aandacht op de grote schade die Armenië heeft toegebracht aan het culturele en religieuze erfgoed van Azerbeidzjan in de gebieden die bevrijd waren van bezetting als gevolg van de Patriottische Oorlog en weer volledig onder controle van Azerbeidzjan kwamen na de lokale antiterroristische maatregelen die op 19 en 20 september 2023 werden uitgevoerd.

De directeur-generaal van ICESCO, Salim AlMalik, herinnerde aan zijn bezoek aan Azerbeidzjan op 2-5 oktober van dit jaar en aan de ontmoetingen op hoog niveau die hij tijdens dat bezoek had. Hij benadrukte dat ICESCO de samenwerking met Azerbeidzjan zeer op prijs stelt.

Tijdens de bijeenkomst wisselden de partijen ook van gedachten over andere kwesties van wederzijds belang.

Na de bijeenkomst introduceerde directeur-generaal Salim AlMalik het pas opgerichte “De Weg van de Profeet” museum in het hoofdkwartier van ICESCO aan de delegatie onder leiding van minister Jeyhun Bayramov.

Minister Bayramov ondertekende het gastenboek van de organisatie.