Azerbeidzjan neemt deel aan de restauratie van de Oekraïense stad Irpin

Op de internationale conferentie over het herstel van Oekraïne, die dit jaar in Londen werd gehouden, heeft Azerbeidzjan ook verplichtingen op zich genomen. In overeenstemming met deze verplichting begint Azerbeidzjan al mee te werken aan het herstel van de sociale voorzieningen die tijdens de gevechten in het verleden zijn verwoest in de stad Irpin, Kyiv Oblast, Oekraïne.

Het Oost-Europese Bureau van Report heeft een reportage gemaakt vanuit de stad Irpin.

Oleksandr Markushin, de burgemeester van de stad Irpin, vertelde Report dat onderwijsinstellingen en kleuterscholen, waaronder de school vernoemd naar Academicus Zarifa Aliyeva, werden vernietigd tijdens militaire operaties in de stad:

“Ik heb een aanvraag ingediend bij de ambassade van Azerbeidzjan in Oekraïne, bij de Staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan (SOCAR). De school werd in korte tijd gerenoveerd. Vanaf 1 september vorig jaar gingen onze kinderen weer naar deze school. Ik wil hierbij vermelden dat dit de grootste school in Irpin is. Na enige tijd begon de stad regelmatig last te krijgen van stroomuitval. Het bedrijf SOCAR hielp ons en voorzag deze school van een generator. Natuurlijk wil ik de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev, de ambassade van Azerbeidzjan en het bedrijf SOCAR bedanken. Dit jaar zal SOCAR het verwarmingssysteem van de school leveren. Het werk zal op 1 september voltooid zijn. Het is verheugend dat de minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, op de conferentie in Londen zei dat zijn land Oekraïne zal helpen bij de wederopbouw. De eerste werkzaamheden in dit verband zullen worden uitgevoerd in de stad Irpen. We hebben de te restaureren gebouwen getoond aan Seymur Mardaliyev, de ambassadeur van Azerbeidzjan in Oekraïne, en gerelateerde projecten gepresenteerd.”

Olga Pokhlova, een inwoonster van de stad, bedankte Azerbeidzjan voor de hulp namens de inwoners van Irpin: “Natuurlijk zou Oekraïne, als het de kans kreeg, Azerbeidzjan uitgebreide hulp bieden, want we zijn broederlanden en we moeten elkaar helpen. We zijn bevriende naties.”

Yuliya Kozi, een andere inwoner van Irpin, zei dat dit initiatief van Azerbeidzjan hen trots maakt: “We zouden alle hulp op prijs stellen, want de stad Irpin is ernstig verwoest en beschadigd. De stad wordt nu gerestaureerd. Er is echter nog veel werk te doen en er zijn enorme fondsen nodig om de stad te herstellen.”