Azerbeidzjan, Roemenië bespreken interparlementaire betrekkingen

Als onderdeel van haar officiële bezoek aan Roemenië heeft de voorzitter van de Azerbeidzjaanse Milli Majlis Sahiba Gafarova vandaag een ontmoeting gehad met de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden van het Roemeense parlement Alfred-Robert Simonis, zo meldt Karabach24 via Report.az.

Alfred-Robert Simonis sprak de hoop uit dat het bezoek van de Azerbeidzjaanse parlementsvoorzitter aan Roemenië zou bijdragen aan de ontwikkeling en verdere versterking van de interparlementaire en vriendschappelijke betrekkingen tussen de twee landen.

De voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden benadrukte de nauwe banden tussen Azerbeidzjan en Roemenië en beschreef de wederzijdse bezoeken van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Roemeense president Klaus Iohannis als een uiting van de verdere versterking van de bilaterale betrekkingen.

Simonis deelde ook zijn gedachten over de ontwikkeling van de interparlementaire betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Roemenië en benadrukte het belang van bevriende interparlementaire groepen in dit verband. Hij noemde ook de gezamenlijke projecten in de energiesector en hun bijdrage aan de energiezekerheid van Europa, en sprak zijn dank uit aan president Ilham Aliyev voor de hulp die Azerbeidzjan Roemenië in moeilijke tijden heeft geboden.

Spreekster Sahiba Gafarova merkte op dat Roemenië het tweede land ter wereld was en het eerste van de EU-lidstaten dat de onafhankelijkheid van Azerbeidzjan erkende. Ze merkte op dat het vorig jaar 30 jaar geleden was dat de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen werden aangeknoopt en dat de vriendschappelijke betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Roemenië zich vandaag de dag ontwikkelen op het niveau van een strategisch partnerschap. Ze benadrukte ook de succesvolle bilaterale samenwerking binnen internationale organisaties.

De voorzitter van het Azerbeidzjaanse parlement informeerde Alfred-Robert Simonis over de investeringsmogelijkheden in verschillende sectoren in Azerbeidzjan, de lopende grootschalige wederopbouwwerkzaamheden in de bezette gebieden, de vitale rol van Azerbeidzjan als modern doorvoerland en de vele mogelijkheden voor het ontwikkelen van bilaterale betrekkingen.

Spreker Gafarova belichtte ook de huidige situatie in de regio en bedankte Roemenië voor zijn voortdurende steun aan de soevereiniteit en territoriale integriteit van Azerbeidzjan.

Alfred-Robert Simonis zei dat Roemenië de territoriale integriteit van Azerbeidzjan altijd heeft gesteund en de zogenaamde “verkiezingen” in de Karabach-regio van het land niet heeft erkend.