Azerbeidzjan, Slowakije huldigen bilaterale betrekkingen

De minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, Jeyhun Bayramov, heeft een ontmoeting gehad met de minister van Buitenlandse en Europese Zaken van de Slowaakse Republiek, Juraj Blanár, als onderdeel van zijn werkbezoek aan Brussel, het Koninkrijk België, om de ministeriële bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap voor Buitenlandse Zaken in Brussel, België, bij te wonen, zo meldt Report.az.

Minister Jeyhun Bayramov feliciteerde de Slowaakse minister met zijn recente benoeming en wenste hem succes met zijn werkzaamheden.

De partijen prezen de huidige stand van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Slowakije, die 30 jaar diplomatieke banden onderhouden, en merkten op dat deze betrekkingen zich ontwikkelen in de geest van vriendschap en samenwerking. Ze zeiden dat de huidige politieke dialoog, wederzijdse bezoeken en contacten tussen de twee landen, die tot uiting komen in de diplomatieke vertegenwoordiging, een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de betrekkingen.

De partijen bespraken onderwerpen op de agenda van de samenwerking tussen Azerbeidzjan en Slowakije op het gebied van economie, handel, energiezekerheid, cultuur, toerisme, onderwijs, vervoer en regionale en internationale veiligheidselementen.

De partijen hadden grote waardering voor het voornemen van Slowaakse bedrijven om deel te nemen aan gezamenlijke investerings-, herstel- en bouwprojecten in de economische regio’s Karabach en Oost-Zangazur.

FM Bayramov merkte op dat de massale vervuiling van de bevrijde gebieden met mijnen en andere explosieven het grootste probleem is dat de grootschalige herstel- en wederopbouwwerkzaamheden en de veilige terugkeer van de binnenlandse ontheemden naar hun huizen belemmert, en nam met tevredenheid kennis van de samenwerking tussen Azerbeidzjan en Slowakije bij de bestrijding van het mijnenprobleem.

De minister gaf gedetailleerde informatie over de huidige situatie in de regio in de periode na het conflict, evenals over de inspanningen van Azerbeidzjan om de betrekkingen met Armenië te normaliseren en de vredesagenda te bevorderen.

Tijdens de ontmoeting wisselden de twee ook van gedachten over andere regionale en bilaterale kwesties van wederzijds belang.