Azerbeidzjan stuurt weer een lading humanitaire hulp naar Oekraïne

Azerbeidzjan stuurt op 9 juni weer een lading humanitaire hulp naar Oekraïne.

De humanitaire vracht wordt per vliegtuig van Bakoe naar Polen gestuurd en zal van daaruit in Oekraïne worden afgeleverd, zo meldt het rapport.

De humanitaire hulp bestaat uit waterleidingen, waterpompen, reddingsvesten en andere benodigdheden om de regio te helpen die getroffen is door de vernietiging van de Kakhovka Hydroelectric Power Plant (HPP) Dam.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 heeft de Azerbeidzjaanse regering ongeveer 20 miljoen dollar aan humanitaire hulp verstrekt aan Oekraïne.

In januari 2023 stuurde Azerbeidzjan 50 stroomgeneratoren ter waarde van $450.000 naar Oekraïne.

De Oekraïense vertegenwoordiging van Azerbeidzjaanse Staatsoliemaatschappij (SOCAR Energy Ukraine) voorziet medische noodhulp en brandweerwagens van gratis brandstof als humanitaire hulp.

Op 6 juni stortte een grote dam in het zuiden van Oekraïne in, waardoor dorpen onder water kwamen te staan, gewassen gevaar liepen en de drinkwatervoorziening in gevaar kwam. Beide partijen in de oorlog probeerden de bewoners te evacueren en gaven elkaar de schuld van de verwoesting.

Oekraïne beschuldigde Russische troepen van het opblazen van de Kakhovka dam en waterkrachtcentrale, die aan de Dnjepr rivier ligt in een gebied dat Moskou al meer dan een jaar controleert. Russische functionarissen gaven de schuld aan Oekraïense bombardementen in het betwiste gebied, waar de rivier de twee partijen scheidt.