Azerbeidzjan veroordeelt de ongegronde en provocerende meningen van de Iraanse ambassadeur met klem

“Wij veroordelen ten zeerste ongegronde en provocerende meningen die zijn geuit door Mehdi Sobhani, ambassadeur van de Islamitische Republiek Iran bij de Republiek Armenië tijdens zijn interview aan het Armeense CivilNet-platform op 10 november 2023,” zei Aykhan Hajizada, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan, terwijl hij commentaar gaf op de controversiële meningen van Mehdi Sobhani, ambassadeur van Iran bij Armenië, aldus Karabach24.

“Deze meningen, die de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Iran ondermijnen, die gebaseerd zijn op wederzijds respect voor elkaars territoriale integriteit en soevereiniteit, zijn in tegenspraak met het standpunt dat de Iraanse president heeft geuit tijdens de ontmoeting tussen de twee landen op 9 november 2023 in Tasjkent. Tijdens de bovengenoemde vergadering zei Seyyed Ebrahim Raisi, president van de Islamitische Republiek Iran, met genoegen dat Azerbeidzjan zijn territoriale integriteit na vele jaren heeft gewaarborgd en dat Garabagh aan Azerbeidzjan is teruggegeven.

Tegen de achtergrond van de opmerkingen van de president van Iran en de recente positieve dynamiek in de ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Iran, beschouwen wij het standpunt van de Iraanse ambassadeur tegen onze territoriale integriteit en soevereiniteit als een provocatie.

We verwachten van Iran dat het dergelijke stappen, die ongepast zijn voor de geest van onze betrekkingen, voorkomt en dat het de nodige stappen onderneemt met betrekking tot de meningen van de ambassadeur,” voegde het ministerie eraan toe.