Azerbeidzjan viert Dag van de Grondwet

Op 12 november viert Azerbeidzjan een nationale feestdag: de Dag van de Grondwet van de Republiek Azerbeidzjan.

Volgens Karabach24 werd op deze dag in 1995 de grondwet van Azerbeidzjan, de belangrijkste wet van een onafhankelijke soevereine staat, aangenomen via een nationaal referendum.

Het was de eerste grondwet die in Azerbeidzjan werd aangenomen na de onafhankelijkheid.

De eerste grondwet van Azerbeidzjan werd op 19 mei 1921 aangenomen tijdens het congres van de Sovjets in heel Azerbeidzjan. De nieuwe editie van de Grondwet van de Azerbeidzjaanse SSR, aangepast aan de Grondwet van de USSR van 1921, werd op 14 maart 1925 aangenomen op het Vierde Congres van de Sovjets van Azerbeidzjan. De laatste grondwet van de Azerbeidzjaanse SSR, die op 21 april 1978 werd goedgekeurd, was aangepast aan de grondwet van de USSR, maar had bepaalde eigenaardigheden.

Nadat de Republiek Azerbeidzjan haar onafhankelijkheid had herwonnen, begon men serieus te werken aan het opstellen van een nieuwe grondwet. In 1994, onder voorzitterschap van president Heydar Aliyev, begon de Constitutionele Commissie te werken, en in 1995 werd het ontwerp aan een openbare discussie onderworpen. Op 12 november 1995 werd de eerste grondwet van de Republiek Azerbeidzjan aangenomen via een nationaal referendum.

De nieuwe grondwet van Azerbeidzjan bestaat uit 5 afdelingen, 12 hoofdstukken en 158 artikelen. Bijlagen en wijzigingen werden in de grondwet aangebracht via een referendum op 24 augustus 2002, 18 maart 2009 en 26 september 2016.

Op 6 februari 1996 werd 12 november op bevel van president Heydar Aliyev uitgeroepen tot Dag van de Grondwet.

Op 19 september van dit jaar werden lokale antiterroristische maatregelen in de regio gelanceerd om de bepalingen van de Trilaterale Verklaring te waarborgen, grootschalige provocaties in de economische regio van Karabach te voorkomen, de Armeense strijdkrachten te ontwapenen en terug te trekken van ons grondgebied, hun militaire infrastructuur te neutraliseren, de veiligheid van burgers die terugkeren naar de bevrijde gebieden en de civiele werkers en militairen die betrokken zijn bij de wederopbouw te waarborgen, en de grondwettelijke structuur van de Republiek Azerbeidzjan te herstellen.

Tijdens de maatregelen die iets meer dan 23 uur duurden, werden de posities van de Armeense strijdkrachten aan de frontlinie en diepgaande en langdurige vuurplaatsen, evenals gevechtsvoertuigen en militaire objecten, vernietigd door het gebruik van hoge-precisiewapens. De vijand hees een witte vlag. Hiermee werd de constitutionele structuur in alle gebieden van Azerbeidzjan hersteld.