Azerbeidzjan viert vandaag Dag van het Herstel van de Onafhankelijkheid

Azerbeidzjan viert de Dag van het Herstel van de Onafhankelijkheid op 18 oktober.

Karabach24 meldt dat de Hoge Raad van de Republiek Azerbeidzjan op 18 oktober 1991 de grondwet “Onafhankelijkheid van de Republiek Azerbeidzjan” heeft aangenomen.

De constitutionele wet verwees naar de Onafhankelijkheidsverklaring van 28 mei 1918 en de verklaring van de Opperste Sovjet van de Republiek Azerbeidzjan van 30 augustus 1991 “Over het herstel van de onafhankelijkheid van de Republiek Azerbeidzjan”. In overeenstemming met dit document werd Azerbeidzjan uitgeroepen tot de opvolger van de Democratische Republiek Azerbeidzjan.

Voor de derde keer sinds 1991 viert het volk van Azerbeidzjan deze feestdag op een heel andere manier, als een zegevierende natie die haar territoriale integriteit heeft hersteld. Het volk van Azerbeidzjan richtte aan het begin van de vorige eeuw een onafhankelijke republiek op, en in 1991 herwon de Republiek Azerbeidzjan haar onafhankelijkheid als opvolger van de Democratische Republiek Azerbeidzjan.

In mei 1992 keurde het parlement het volkslied van Azerbeidzjan goed, en later ook de nationale vlag en het wapenschild met een achtpuntige ster met vlammen.

Tijdens de plenaire zitting van het Azerbeidzjaanse parlement op 15 oktober 2021 werd een nieuw wetsvoorstel “Onafhankelijkheidsdag” aangenomen. Op dezelfde dag ondertekende president Ilham Aliyev de wet.