AzRCS verklaart zich bereid om essentiële humanitaire hulp te leveren via de route Aghdam-Khankandi aan Azerbeidzjaanse burgers van Armeense afkomst

De Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan (AzRCS) heeft een verklaring uitgegeven.

Report.az meldt dat de verklaring luidt als volgt:

De Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan (AzRCS) maakt al meer dan 100 jaar sinds 1920 integraal deel uit van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging, geleid door de 7 fundamentele principes van de Internationale Beweging, in het bijzonder de principes van “neutraliteit”, “onpartijdigheid” en “eenheid”. Zowel in tijden van vrede als onder omstandigheden van militaire conflicten, en tegelijkertijd in noodsituaties, ongeacht geloofsovertuiging, nationaliteit, ras of politieke overtuiging, verleent zij zonder onderscheid de noodzakelijke humanitaire hulp aan oorlogsslachtoffers, binnenlandse ontheemden en vluchtelingen, slachtoffers van mijnen en andere kwetsbare personen.

Tijdens de Eerste en Tweede Nagorno-Karabach oorlog, evenals tijdens de COVID-19 pandemie, verleende AzRCS relevante humanitaire hulp aan de getroffen slachtoffers in het kader van nauwe samenwerking met het Internationale Comité van het Rode Kruis en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Tijdens hun 30-jarige activiteiten hebben beide internationale organisaties met succes een groot aantal uiteenlopende projecten op humanitair gebied in de republiek uitgevoerd.

De laatste tijd zijn we getuige van een campagne met betrekking tot de humanitaire behoeften van Armeense inwoners die in de regio Karabach van de Republiek Azerbeidzjan wonen.

Dit alles in overweging nemend, verklaart de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan in overeenstemming met:

  1. De grondwet van de Republiek Azerbeidzjan;
  2. Artikelen 3.0.1, 3.0.8, en 3.0.9 van de Wet van de Republiek Azerbeidzjan “Over de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan”;
  3. Artikelen 6, 9 en 15 van de Wet van de Republiek Azerbeidzjan “Op het gebruik en de bescherming van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-emblemen”;
  4. Het statuut van de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan;
  5. Het principe van “eenheid” binnen de Internationale Beweging;
  6. In overeenstemming met de statuten van de Internationale Federatie,

Met de hulp van de medewerkers en vrijwilligers van het Genootschap, is het Genootschap klaar om essentiële humanitaire hulp te leveren via de Aghdam-Xankandi route, inclusief voedsel, medische voorraden, medicijnen, kleding, enz. aan Azerbeidzjaanse burgers van Armeense afkomst. De organisatie neemt deze missie op zich in overeenstemming met haar mandaat. Deze humanitaire missie is volledig in overeenstemming met zowel de nationale wetgeving, de Conventies van Genève en hun bijlagen, als met de relevante wijzigingen van de Overeenkomst van Sevilla van 1997, gemaakt in 2022. Volgens deze wijzigingen wordt een leidende rol in de uitvoering van humanitaire hulp tijdens gewapende conflicten toevertrouwd aan nationale verenigingen.

Om deze humanitaire missie uit te voeren, heeft de nationale organisatie, de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan, al haar potentieel volledig gemobiliseerd.

Deze verklaring is aangenomen tijdens de uitgebreide vergadering van de raad van bestuur van de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan op 21 augustus 2023.