Bakoe: Armenië heeft geen moreel recht om Azerbeidzjan te beschuldigen van “etnische zuivering

Ongegronde beschuldigingen die opnieuw zijn geuit door Nikol Pashinyan, premier van Armenië, tijdens de paneldiscussies van het 6e Vredesforum van Parijs op 10 november 2023 tonen aan dat Armenië niet heeft afgezien van politieke manipulaties en verdraaide interpretaties, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan in een verklaring, volgens Report.az.

“Wij veroordelen en verwerpen ten zeerste de beweringen van de premier van Armenië dat Armeense inwoners die in de Garabagh-regio van Azerbeidzjan wonen aan ‘etnische zuivering’ zouden zijn onderworpen.

“Armenië, dat gedurende bijna 30 jaar van zijn agressieve beleid de fundamentele rechten van wel een miljoen Azerbeidzjanen heeft geschonden, lukrake en ongekende genocide en bloedbaden heeft aangericht tegen Azerbeidzjanen, waaronder kinderen, vrouwen en ouderen, heeft geen moreel recht om Azerbeidzjan te beschuldigen van “etnische zuivering”.

“Het is premier Pashinyan bekend dat de verhuizing van Armeense inwoners die in de Garabagh-regio van Azerbeidzjan wonen naar Armenië op basis van hun individuele beslissingen is gebeurd en niets te maken heeft met gedwongen verplaatsing. We herinneren de premier er nogmaals aan dat dergelijke ongegronde beschuldigingen duidelijk in tegenspraak zijn met de rapporten en verklaringen van vertegenwoordigers van gespecialiseerde VN-organisaties die de regio hebben bezocht, evenals van de organisaties die actief zijn in Armenië.

“De Armeense premier stelt de eis van de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap voor een veilige en waardige terugkeer naar hun geboortegrond voor als “territoriale aanspraken” en “voorbereiding op agressie” tegen Armenië. Het was Armenië dat het voorstel van de West-Azerbeidzjaanse gemeenschap voor een dialoog volledig afwees en daarmee liet zien dat het niet geïnteresseerd is in vrede en stabiliteit in de regio.

“De erkenning van soevereiniteit en territoriale integriteit benadrukkend, het belang van het respecteren van de Verklaring van Alma-Ata van 1991 over de afbakening van de grenzen tussen Azerbeidzjan en Armenië, de principes van soevereiniteit, jurisdictie en gelijkheid van landen voor de vestiging van transport en economische betrekkingen in de regio, vergat de premier dat Armenië deze principes al meer dan 30 jaar schendt. In tegenstelling tot Armenië was het Azerbeidzjan dat Armenië onmiddellijk na de 44-daagse oorlog vrede voorstelde op basis van de 5 belangrijkste principes. Armenië blijft deze principes schenden met zijn claims tegen Azerbeidzjan.

“Wij roepen Armenië, dat zijn agressieve en lasterlijke retoriek tegen Azerbeidzjan voortzet door gebruik te maken van verschillende internationale platforms, op om verklaringen die de vredesvooruitzichten ondermijnen achterwege te laten en gebruik te maken van de historische kansen die zich hebben voorgedaan om de regio van de zuidelijke Kaukasus om te vormen tot een ruimte van vrede en samenwerking.

“We hopen dat Armenië adequaat zal reageren op de oproepen van Azerbeidzjan om de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië te normaliseren en in de nabije toekomst een vredesverdrag te ondertekenen,” zei het ministerie.