Bakoe: Het alarmerende verhaal van Pashinyan ondermijnt mogelijke vooruitzichten op vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan verwerpt met kracht de verklaring van Nikol Pashinyan, premier van Armenië, over de vermeende “etnische zuivering” van Armeense inwoners van de regio Karabach in Azerbeidzjan, zo meldt Report.az, onder vermelding van het ministerie.

“De premier van Armenië komt niet alleen terug op zijn verklaring van 21 september dat er geen bedreiging is voor de lokale Armeniërs uit Azerbeidzjan, maar probeert met dit alarmerende verhaal ook de inspanningen van Azerbeidzjan op het gebied van humanitaire hulp en het reïntegratieproces te verstoren, en ondermijnt mogelijke vooruitzichten op vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië,” zei het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

“Het leiderschap van Armenië merkt niet op hoe de instellingen van de centrale regering van Azerbeidzjan snel zijn begonnen met het implementeren van de noodzakelijke humanitaire steunmaatregelen en het voorzien in de onmiddellijke behoeften van de Armeense inwoners van de regio Karabach in Azerbeidzjan.

“Het is de premier van Pashinyan bekend dat het huidige vertrek van Armeense inwoners van de Karabach-regio van Azerbeidzjan hun persoonlijke en individuele beslissing is, en dat het niets te maken heeft met gedwongen verhuizing. Als sommige segmenten van de Armeense inwoners niet willen leven en zich niet aan de wetgeving en regels van Azerbeidzjan willen houden, dan kunnen wij hen daartoe niet dwingen. Integendeel, we roepen Armeniërs op om hun woonplaats niet te verlaten en deel uit te maken van het multi-etnische Azerbeidzjan.

“Om vrede en veiligheid in de regio te bewerkstelligen moet Armenië de obstakels voor het re-integratieproces van lokale Armeniërs opheffen en zich richten op de succesvolle afronding van het onderhandelingsproces over het vredesverdrag op basis van territoriale integriteit en soevereiniteit van beide landen,” luidt de verklaring.