Bakoe weigert deelname aan bijeenkomst van Azerbeidzjan en Armenië in Washington

Bakoe heeft het voorstel voor een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië in Washington afgewezen, zo meldt Trend.

Met betrekking tot de verklaring van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken James O’Brien dat de VS bilaterale ontmoetingen en afspraken op hoog niveau, die van Amerikaanse zijde met Azerbeidzjan waren geïnitieerd, heeft geannuleerd en dat “business as usual” in de bilaterale relatie niet mogelijk is, merkte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan op dat de betrekkingen niet eenzijdig kunnen zijn.

“Bijgevolg zal Azerbeidzjan op dezelfde manier te werk gaan. In deze omstandigheden achten wij de mogelijkheid van bezoeken op hoog niveau van de Verenigde Staten aan Azerbeidzjan ook ongepast.

Bovendien zou een dergelijke unilaterale aanpak van de Verenigde Staten kunnen leiden tot het verlies van de bemiddelende rol van de Verenigde Staten. Onder deze omstandigheden is het belangrijk om op te merken dat wij het niet mogelijk achten om de voorgestelde bijeenkomst op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië op 20 november 2023 in Washington te houden.

De normen en beginselen van het internationaal recht zijn voor Azerbeidzjan altijd een prioriteit geweest in zijn buitenlands beleid. Azerbeidzjan zal altijd handelen in overeenstemming met zijn internationale verplichtingen. Tegelijkertijd zal Azerbeidzjan alle negatieve stappen tegen zijn nationale belangen resoluut en adequaat aanpakken,” zei het ministerie in een verklaring.