Bakoe wil vredesverdrag met Jerevan nog dit jaar tekenen – presidentiële assistenten

Azerbeidzjan hoopt nog steeds voor het einde van het jaar een vredesverdrag met Armenië te sluiten, zei assistent van de president van Azerbeidzjan – hoofd van de afdeling Buitenlandse Zaken van de presidentiële administratie Hikmet Hajiyev in een interview met TASS, meldt Report.az.

“We hopen nog steeds op de ondertekening van een vredesverdrag voor het einde van dit jaar en roepen de Armeense politieke leiders op om de belangrijkste stap te zetten – officieel, met hun handtekening onder het vredesverdrag, om de erkenning van de territoriale integriteit van Azerbeidzjan vast te leggen, inclusief de economische regio Karabach van onze republiek, en om zich ertoe te verbinden om zich in de toekomst niet meer te mengen in de interne aangelegenheden van ons land,” zei hij.

“Met inbegrip van pogingen om onze interne aangelegenheden, zoals kwesties van onze interactie met onze burgers van Armeense etnische afkomst in Karabach, op internationale platforms te brengen onder het voorwendsel van het waarborgen van de rechten en veiligheid van deze bevolkingsgroep. Dit zijn onze burgers, en hun rechten en veiligheid worden gewaarborgd door de grondwet van Azerbeidzjan,” voegde hij eraan toe.

Volgens de assistent van het hoofd van de republiek is het belangrijk dat Armenië afziet van het beleid om separatisme in Azerbeidzjan te financieren. “Wat de activiteiten van internationale bemiddelaars betreft, waarderen we hun bijdrage aan de normalisering van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië zeer,” voegde hij eraan toe.

Hajiyev benadrukte de belangrijke rol van Rusland in dit proces, “wiens actieve bemiddeling zorgde voor de ondertekening van een trilaterale overeenkomst in november 2020, die een einde maakte aan grootschalige vijandelijkheden.”
“De Europese Unie en de Verenigde Staten leveren ook hun bijdrage aan het onderhandelingsproces. Over het algemeen is elk van de onderhandelingstrajecten uniek op zijn eigen manier en helpt het bij het voeren van een dialoog tussen Bakoe en Jerevan over de meest problematische kwesties.”