Bevrijding van Aghdam, Lachin, Kalbajar zonder dat er ook maar één schot is afgevuurd, redde het leven van duizenden van onze jongeren.

“Op dat moment (10 november 2020 – red.) twijfelde ik er niet aan dat de dag zou komen dat de Azerbeidzjaanse vlag hier, in de stad Khankendi, gehesen zou worden. Het einde van de 44 dagen durende oorlog op 10 november 2020 gaf ons de kans om de districten Aghdam, Kalbajar en Lachin aan ons terug te geven zonder ook maar één schot te lossen,” zei president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev in een toespraak tijdens een militaire parade die ter gelegenheid van 8 november – de Dag van de Overwinning – in de stad Khankandi werd gehouden.

Het staatshoofd benadrukte dat dit een onderdeel was van de capitulatiewet die door Armenië was ondertekend en ook de eis van Azerbeidzjan, en zei dat Armenië gedwongen was om aan deze eis te voldoen omdat ze de kracht van de strijdkrachten van Azerbeidzjan op het slagveld en de politieke vastberadenheid van het leiderschap van Azerbeidzjan zagen.

“De bevrijding van de districten Aghdam, Lachin en Kalbajar zonder dat er ook maar één schot is gelost, heeft het leven gered van duizenden van onze jonge mensen. We zouden deze districten hoe dan ook op het slagveld hebben bevrijd. Het aantal martelaren had echter hoger kunnen zijn,” zei president Ilham Aliyev.