Bezoek van relevante VN-agentschappen aan Karabach in Azerbeidzjan zal de komende dagen plaatsvinden – Ministerie van Buitenlandse Zaken

In de komende dagen zal een bezoek van relevante VN-organisaties aan Karabach worden gebracht, aldus Aykhan Hajizada, woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Trend.

“Zoals bekend heeft Armenië gedurende een lange periode, tijdens de bezetting van Azerbeidzjaanse gebieden door Armenië, altijd internationale missies geblokkeerd of beperkt om de bezette gebieden te bezoeken om de resultaten van de bezetting, vernietiging en illegale activiteiten, waaronder illegale nederzettingen, te verifiëren. Bovendien heeft Armenië zelfs na beperkte missies hun bevindingen genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd.

Ondanks de genoemde inacties heeft Azerbeidzjan, na de antiterrorismemaatregelen van enkele dagen geleden, relevante VN-instanties uitgenodigd om zijn Karabach-gebied te bezoeken. Een dergelijk bezoek zal de komende dagen plaatsvinden onder auspiciën van de VN-coördinator in Azerbeidzjan, in overeenstemming met het samenwerkingskader voor duurzame ontwikkeling tussen de VN en Azerbeidzjan (2021-2025).

Het bezoek zal de gelegenheid bieden om vertrouwd te raken met de huidige humanitaire activiteiten van Azerbeidzjan in de regio. Bovendien zullen bepaalde infrastructuurherstellingen, het proces van ontwapening en inbeslagname van wapentuig van illegale Armeense strijdkrachten, en de bedreigingen die uitgaan van de landmijnen aan de leden van het team worden gedemonstreerd,” zei Hajizada.