Blinken zegt dat het tempo van de onderhandelingen tussen Azerbeidzjan en Armenië aantoont dat een akkoord nabij is

In Arlington, in de staat Virginia, is op 4 mei de laatste sessie van de bilaterale onderhandelingen tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan Jeyhun Bayramov en zijn Armeense collega Ararat Mirzoyan afgerond, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Blinken zei dat de VS graag hun steun, hun engagement en hun goede diensten blijven aanbieden om dit gesprek en toekomstige gesprekken over een duurzame vrede te organiseren.

“De twee partijen hebben de afgelopen dagen een aantal zeer moeilijke kwesties besproken en ze hebben tastbare vooruitgang geboekt op weg naar een duurzaam vredesakkoord. Ik hoop dat zij inzien – en ik geloof dat zij dat doen, net als ik – dat er een akkoord binnen handbereik is. En het bereiken van dat akkoord zou, denk ik, niet alleen historisch zijn, maar ook zeer in het belang van de bevolking van Azerbeidzjan en Armenië en zou zelfs buiten de twee landen zeer positieve gevolgen hebben,” aldus Blinken, volgens de persdienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Ik denk dat het tempo van de onderhandelingen en de basis die onze collega’s hebben gelegd laten zien dat we echt binnen bereik zijn van een overeenkomst. De laatste kilometer van een marathon is altijd het moeilijkst; dat weten we. Maar de Verenigde Staten zijn er om onze beide vrienden te blijven helpen de eindstreep te halen. En zoals ik al zei, ik denk dat we daar heel dicht bij zijn.”

Blinken voegde eraan toe dat het tempo van de onderhandelingen en de basis die Azerbeidzjan en Armenië hebben gelegd, aantonen dat het akkoord nabij is.

De laatste kilometer van een marathon is altijd het moeilijkst; dat weten we. Maar de Verenigde Staten zijn hier om onze beide vrienden te blijven helpen de eindstreep te halen. En zoals ik al zei, ik denk dat we daar heel dicht bij zijn… Het leiderschap dat we zien van zowel Armenië als Azerbeidzjan, en van mijn vrienden de ministers van Buitenlandse Zaken, is inspirerend. Niets van dit alles is gemakkelijk, maar de inzet en de vastberadenheid om vooruitgang te boeken en de resterende problemen aan te pakken is echt. En na deze paar dagen hebben we het gevoel dat we, zoals ik al zei, zeer tastbare vooruitgang hebben geboekt. Een definitief akkoord is binnen handbereik, en we zijn vastbesloten onze vrienden te blijven helpen om dat te bereiken,” besloot hij.