Brenda Shaffer: Oekraïne en Georgië mogen wel militaire operaties uitvoeren tegen terroristen, maar Azerbeidzjan niet?

Oekraïne en Georgië mogen wel militaire operaties tegen terroristen uitvoeren, maar Azerbeidzjan niet? Brenda Shaffer, een professor aan het U.S. Naval War College en een expert op het gebied van buitenlands beleid, schreef dit op haar X (vroeger bekend als Twitter) account toen ze commentaar gaf op de positie van de Amerikaanse media en denktanks in de post-Sovjet ruimte met betrekking tot verschillende geopolitieke conflicten, zo meldt APA.

Shaffer benadrukte dat wanneer Oekraïne vecht om Russische troepen van haar grondgebied te verdrijven, we “Slava Ukraini!” reacties zien, of wanneer een soortgelijk conflict in Georgië plaatsvindt, we getuige zijn van “Go Georgia!” reacties.

Wanneer Azerbeidzjan vecht om 10.000 Armeense troepen van zijn grondgebied te verdrijven die mijnen op de wegen van Azerbeidzjan leggen, is de reactie volgens haar “Azerbeidzjan moet stoppen!
Shaffer ging ook in op de positie van de VS in dergelijke zaken: “Kunt u zich voorstellen dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken Oekraïne opbelt en aan Kiev vraagt om geen militaire operaties uit te voeren tegen terroristen die vanuit de Krim of Donetsk opereren? De VS houden vast aan het principe van territoriale integriteit, behalve in het geval van Azerbeidzjan.