Bryza: De verklaringen van Assistant Secretary O’Brien verdienen protest van Azerbeidzjaanse MFA

Het feit dat de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken O’Brien lijkt te zeggen dat Azerbeidzjan een agressiever beleid voert, is verontrustend en het verdient protest van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zo vertelde internationaal expert, bestuurslid van de Jamestown Foundation en voormalig VS-ambassadeur in Azerbeidzjan, Matthew Bryza, aan Report.az.

“Ik begrijp volledig waarom het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van streek is door deze verklaringen. Het zijn in wezen valse beschuldigingen dat Azerbeidzjan van plan is om militair geweld te gebruiken tegen Armenië en Armeens grondgebied. In al de jaren dat ik aan de Karabach-kwestie heb gewerkt, sinds, nou ja, sinds 2001, is het altijd duidelijk geweest dat Azerbeidzjan geen enkel grondgebied van Armenië wil aanvallen of in beslag nemen en oprecht wil dat Armeniërs en Azerbeidzjanen weer naast elkaar leven,” zei de voormalige ambassadeur.

Volgens Bryza deed O’Brien deze uitspraken omdat hij reageert op de intense druk in het Amerikaanse Congres vanuit de Armeense diaspora, vanuit het Armenian National Committee of America (ANCA), dat onwaarheden vertelt en de werkelijkheid verdraait om te doen alsof Azerbeidzjan van plan is om militair geweld te gebruiken: “U zult zich herinneren hoe ze dat deden toen er een vals bericht was dat minister Blinken Azerbeidzjan zogenaamd had gewaarschuwd geen militair geweld te gebruiken, en toen moest minister Blinken naar buiten komen en zeggen, nee, dat is vals, ik heb zo’n waarschuwing niet gegeven, en Azerbeidzjan heeft nooit gedreigd geweld te gebruiken. Dus in dit geval houdt ANCA de druk op O’Brien.

De Verenigde Staten willen vrede. Ze willen dat Azerbeidzjan vrede nastreeft. En wat hij niet zegt, is dat de Verenigde Staten weten dat het doel van Azerbeidzjan een vredesverdrag is, wat ook geldt voor premier Pashinian, en dat tegenstanders van Pashinian, zoals het Armenian National Committee of America, vooruitgang naar een vredesverdrag proberen te blokkeren omdat ze een aanhoudend conflict willen.”

Volgens Bryza is het veel beter als de ontmoeting in Washington plaatsvindt tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Armenië: “Dus ik denk dat we zullen zien dat als president Aliyev en premier Pashinian naar een vredesverdrag tussen de twee landen toewerken, de betrekkingen tussen de VS en Azerbeidzjan niet alleen normaal zullen worden, maar ook heel sterk.”