Bryza zegt dat provocaties op de Lachin-weg veroorzaakt worden door de onwil van Armenië om zijn nederlaag te accepteren

Armenië neemt provocerende stappen bij de grenspost Lachin omdat sommige mensen in het Armeense politieke systeem en de Armeense regering niet willen accepteren dat hun land de oorlog verloren heeft, vertelde Matthew Bryza, internationaal expert, voormalig ambassadeur van de VS in Azerbeidzjan en bestuurslid van de Jamestown Foundation, aan Report.

De expert legde uit waarom hij niet erg bezorgd is over de situatie rond de weg naar Lachin.

“Armenië probeert de kwestie van de wettelijke status van Karabach te heropenen. Ook al heeft premier Pashinyan zelf al de territoriale integriteit van Azerbeidzjan erkend, inclusief Karabach, toch zijn er mensen in het Armeense politieke systeem en de Armeense regering die niet willen accepteren dat Armenië de oorlog heeft verloren,” zei hij, er is geen andere keuze voor Armenië dan de realiteit te accepteren.

Volgens de expert neemt de Armeense kant daarom provocerende stappen, zoals hun poging om ‘humanitaire vracht’ af te leveren via de grenscontrolepost in Lachin.

“Azerbeidzjan zal zijn eigen politieke en wettelijke rechten blijven uitoefenen door te zeggen: ‘Goed, we zullen de humanitaire hulp via de Aghdam-weg sturen’.”

“Ik denk dat de bemiddeling heel erg helpt om het proces vooruit te helpen,” zei de expert.

Hij benadrukte dat het belangrijkste punt op dit moment is dat de landen op weg zijn naar het vredesverdrag en hoe dichter ze bij het vredesverdrag komen, hoe actiever de mensen zijn die het vredesverdrag willen bederven.

De expert merkte op dat Armenië geen militaire macht heeft die in staat is om Azerbeidzjan op een serieuze manier te bestrijden.

Geen van de andere actoren in de regio, noch Rusland, noch Türkiye, noch de Verenigde Staten en de Europese Unie, wil een nieuwe oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan, zei hij.

“Zolang Pashinyan niet fysiek wordt aangevallen en uit zijn ambt wordt gezet, zullen we in de komende weken of misschien maanden een overeenkomst zien, een vredesakkoord,” zei Bryza.