Buitenlandse NGO’s en sociale activisten lanceren petitie getiteld ‘Global Advocacy for a Mine-Free World’ (Mondiale pleitbezorging voor een mijnenvrije wereld)

Een groep vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) over de hele wereld heeft een petitie gelanceerd met de titel “Global Advocacy for a Mine-Free World”.

Report.az meldt dat de petitie werd aangekondigd op het internationale platform Jotform in het kader van de internationale campagne “Wereld voor Vrede in de Kaukasus”.

Volgens de petitie vormen landmijnen en UXO’s een ernstige bedreiging voor de gezondheid, het leven en de veiligheid van de burgerbevolking: “Landmijnen blijven mensen doden en verminken lang nadat de conflicten voorbij zijn. Ze veroorzaken blijvende handicaps en levenslange verwondingen, en hun directe psychologische gevolgen lijken groot.”

Volgens de campagne lopen wereldwijd nog steeds 60 miljoen mensen gevaar door landmijnen. Angola, Azerbeidzjan, Cambodja, de Democratische Republiek Congo, de Democratische Volksrepubliek Laos, Oekraïne en Vietnam behoren tot de meest besmette landen ter wereld.

Volgens de petitie zijn in Azerbeidzjan, dat ook zwaar te lijden heeft onder de besmetting, in 30 jaar 3.406 mensen het slachtoffer geworden van landmijnen. Sinds het einde van de Tweede Karabach Oorlog in 2020 zijn 327 Azerbeidzjanen gedood of gewond geraakt door landmijnen in verwoeste woonwijken, landbouwvelden, begraafplaatsen, rivieroevers, ongebruikte wegen, enz. Ongeveer 90 procent van de slachtoffers van landmijnen en UXO’s zijn onschuldige Azerbeidzjaanse burgers.

“In de nasleep van recente antiterrorismemaatregelen op 19 en 20 september 2023 ontdekten de Azerbeidzjaanse autoriteiten dat er op zijn minst meer dan een half miljoen extra landmijnen waren geplant door overblijfselen van Armeense strijdkrachten en illegale gewapende detachementen in 480 km lange contactlijn rond de voormalige ‘grijze zone’. Helaas is een meerderheid van deze nieuw geplante landmijnen illegaal overgebracht naar Azerbeidzjaans grondgebied vanuit Armenië via de Lachin-weg tot de oprichting van de controlepost in Lachin op 23 april 2023,” zo staat te lezen in de petitie.”

De auteurs van de petitie dringen er bij Armenië op aan om onmiddellijk kaarten van nieuw geïmplanteerde gebieden met Azerbeidzjan te delen.

“Azerbeidzjan steunt humanitaire ontmijningsinspanningen wereldwijd. De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft een voorstel ingediend over het lanceren van de 18e SDG over ontmijning en het oprichten van een Contactgroep voor overleg en praktische samenwerking over humanitaire ontmijning binnen de Niet-Gebonden Beweging. Deze laatste werd op 8 september 2023 in New York opgericht. In zijn nationale hoedanigheid heeft Azerbeidzjan al een specifieke nationale SDG over humanitaire ontmijning opgesteld,” luidt de petitie.

De petitie heeft veel weerklank gevonden, ondanks de nieuwe aankondiging hebben al meer dan 100 maatschappelijke activisten uit ongeveer 10 landen verklaard dat ze zich hebben aangesloten bij de wereldwijde mobilisatiecampagne tegen landmijnen en dat ze de wereldwijde oplossing voor dit probleem steunen.