Commentaar van MBZ naar aanleiding van de verklaring van Josep Borrell over de militaire operatie van Azerbeidzjan

Wij betreuren de verklaring van de Europese Unie die opzettelijk de redenen voor de recente militaire escalatie verdraait, en de acties van Azerbeidzjan om een einde te maken aan de illegale militaire activiteiten van de Armeense strijdkrachten tegen zowel de burgers als het militaire personeel van Azerbeidzjan op zijn soevereine grondgebied, zegt het officiële Bakoe, meldt Karabach24, verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan.

“De militaire antiterreuroperatie die Azerbeidzjan momenteel uitvoert naar aanleiding van een aantal grootschalige militaire provocaties en terreuraanslagen door illegale Armeense strijdkrachten, terwijl op één dag slechts twee burgers en vier militairen omkwamen bij een mijnexplosie als gevolg van sabotageacties van Armeense strijdkrachten. Bovendien raakten als gevolg van mortieraanvallen twee militairen gewond.

De antiterrorismemaatregelen van Azerbeidzjan zijn gelanceerd om mogelijke grootschalige provocaties door de Armeense strijdkrachten te voorkomen, die in tegenstelling tot de Trilaterale Verklaring nog niet zijn teruggetrokken.

Elke militaire aanwezigheid op het soevereine grondgebied van Azerbeidzjan die in strijd is met het internationale recht vormt een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid in de regio, en de acties die Azerbeidzjan vandaag onderneemt zijn gericht op het ontbinden van deze illegale strijdkrachten en het opheffen van het marionettenregime.

Azerbeidzjan richt zich niet op Armeense burgers en elke bewering in die richting is ongegrond en onaanvaardbaar.

Azerbeidzjan zet zich volledig in voor de bescherming van al zijn inwoners, inclusief die met de Armeense nationaliteit, en voor het herstel van zijn grondwettelijke systeem op het hele grondgebied van Azerbeidzjan.”