Coördinator van de VN: Gecoördineerde inspanningen essentieel om ontmijning in Azerbeidzjan te versnellen

Zolang de bevrijde gebieden van Azerbeidzjan niet van landmijnen zijn ontdaan, blijft de veilige terugkeer van binnenlandse ontheemden daar onmogelijk.

Vladanka Andreeva, de VN-coördinator in Azerbeidzjan, legde deze verklaring af op de tweede internationale humanitaire conferentie over mijnbestrijding in Aghdam, met als thema “Bestrijding van de dreiging van landmijnen – de weg naar duurzame ontwikkeling”, aldus het verslag.

“Zoals de meeste deelnemers aan de conferentie weten, kan het slechts 1 dollar kosten om een landmijn te fabriceren en meer dan 1.000 dollar om hem veilig onschadelijk te maken. Mijnen bedreigen de veiligheid, de gezondheid, het welzijn en het leven van mensen in meer dan 60 landen. Het zijn de meest kwetsbaren, waaronder vrouwen en kinderen, die het meest te lijden hebben.

Volgens het rapport van 2022 Landmine Monitor zullen alleen al in 2021 5.544 mensen worden gedood of gewond raken door deze gevaarlijke apparaten. In de context van Azerbeidzjan is de grimmige realiteit ontmoedigend,” zei Vladanka Andreeva, eraan toevoegend dat sinds 1991 in totaal 3.377 mensen, waaronder 358 kinderen en 38 vrouwen, het slachtoffer zijn geworden van landmijnen in Azerbeidzjan.

“Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn 55 kostbare levens verloren gegaan en zijn nog eens 244 mensen ernstig gewond geraakt. Zolang deze gebieden niet van landmijnen zijn ontdaan, blijft een veilige terugkeer van binnenlandse ontheemden onmogelijk. Bovendien wordt de aanleg van de nodige infrastructuur en wegen en de ontginning van landbouwgrond belemmerd”, aldus de VN-coördinator.

“Deze feiten maken duidelijk dat er dringend gezamenlijke inspanningen en middelen nodig zijn om de humanitaire ontmijningsactiviteiten in Azerbeidzjan te versnellen,” voegde Vladanka Andreeva eraan toe.