De afgevaardigde van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat er in Europa mensen zijn die aanzetten tot Armeens nationalisme en revanchisme

Er zijn mensen in Europa die het Armeense nationalisme en revanchisme aanwakkeren, zei onderminister van Buitenlandse Zaken van Italië Edmondo Cirielli in een interview met de Italiaanse krant Formiche.

Report.az meldt dat, volgens hem, Europa en in het bijzonder Italië zich moeten inspannen om een verzachtende omgeving te creëren tussen Azerbeidzjan en Armenië.

De ambtenaar zei dat de woorden van Europees Parlementslid Fabio Massimo Castaldo, die de antiterroristische maatregelen van Azerbeidzjan in september “een aanval van Azerbeidzjanen” noemde, “echte waanzin” waren. Cirielli voegde eraan toe dat Azerbeidzjan nooit acties heeft uitgevoerd tegen het grondgebied van Armenië, en dit is een bekend feit dat door onafhankelijke VN-commissies is bevestigd. De onderminister merkte op dat de uitstroom van Armeniërs uit Karabach niet werd veroorzaakt door de Azerbeidzjaanse troepen, maar door de separatisten die repressies uitvoerden in de regio om extra reden voor spanning te creëren.

Cirielli merkte in zijn interview op dat ondanks de overwinning op het slagveld in de Tweede Karabach Oorlog, de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev de Azerbeidzjaanse troepen tegenhield en zo een vreedzame oplossing van de kwestie mogelijk maakte, en dat hij ook al drie jaar probeert om het probleem vreedzaam op te lossen.

Volgens de Italiaanse onderminister zijn er in Europa altijd al mensen geweest die het Armeense revanchisme en het Armeense nationalisme aanwakkerden en Jerevan verstrikten in kwesties waarin het internationaal recht zelfs niet voorziet.

Cirielli voegde eraan toe dat de dertig jaar durende bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied een duidelijke schending van het internationaal recht door Armenië was: “Armenië heeft dit niet direct, maar indirect erkend. De militaire kwestie is al opgelost. Ik denk niet dat enig ander land 30 jaar had kunnen wachten voordat het de kwestie van de gewapende bezetting van zijn land had opgelost.”

Volgens de onderminister van Buitenlandse Zaken kan Italië een belangrijke diplomatieke rol spelen om vrede te garanderen: “Maar als de Azerbeidzjanen verder worden voorgesteld als landen die geweld gebruiken tegen de Armeniërs, zal dat de vrede niet ten goede komen.”