De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft een telefoongesprek gevoerd met Ilham Aliyev.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft een telefoongesprek gevoerd met de president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev, meldt Karabach24.

Tijdens het telefoongesprek hebben ze van gedachten gewisseld over de opening van de wegen Aghdam-Khankendi en Lachin-Khankendi.

Het staatshoofd merkte op dat Armenië en het marionettenregime dat het heeft opgericht en steunt in de Karabach-regio van Azerbeidzjan, de opening van de Aghdam-Khankendi-weg op een bevooroordeelde manier verhinderen, kunstmatige barrières en obstakels opwerpen om het gebruik van deze weg te verhinderen, en de aanvankelijke overeenkomst weigeren die door bemiddeling van het Internationale Comité van het Rode Kruis was bereikt over het vervoer van goederen via deze weg. De president van Azerbeidzjan wees erop dat de weigering om de weg Aghdam-Khankendi in deze vorm te gebruiken een politieke manipulatie is en dat het een opzettelijke leugen is om te beweren dat er in dat gebied een humanitaire of voedselcrisis is. De president zei dat na de opening van de weg Aghdam-Khankendi, de weg Lachin-Khankendi geopend kan worden door de regels van het douane- en grenscontroleregime van Azerbeidzjan toe te passen. President Ilham Aliyev benadrukt dat alle uitingen van separatisme onaanvaardbaar zijn voor Azerbeidzjan.

President Ilham Aliyev onderstreepte dat het binnenbrengen van goederen, waarvan Armenië beweert dat ze voor humanitaire doeleinden zijn, voor de grensovergang “Lachin” van Azerbeidzjan, zonder overeenkomst met Azerbeidzjan, inmenging is in de binnenlandse aangelegenheden van Azerbeidzjan en geen respect toont voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van het land. De Azerbeidzjaanse president zei dat een dergelijk beleid van Armenië de onderhandelingen over het vredesverdrag ernstig schaadt.

Het staatshoofd merkte op dat er via de Azerbeidzjaanse Rode Halve Maan voedsel werd geleverd aan dat gebied, maar dat het illegale separatistische regime dit weigerde.

President Ilham Aliyev herinnerde eraan dat vertegenwoordigers van de Armeense bevolking van Azerbeidzjan’s Karabach waren uitgenodigd in de hoofdstad Baku en andere steden van het land om gesprekken te voeren over re-integratiekwesties, maar zij weigerden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat zij zich zullen blijven inspannen voor de ondertekening van een vredesverdrag en de normalisering van de betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Armenië, en benadrukte dat zij directe contacten tussen Bakoe en Khankendi steunen.

Referentie: President.az