De gemeenschap van West-Azerbeidzjan geeft een verklaring uit op de Internationale Dag van Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan heeft een verklaring uitgegeven ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen, meldt Trend.

Een groot aantal Azerbeidzjanen uit Armenië werd vermist tijdens etnische zuiveringen en als gevolg van de militaire agressie van Armenië tegen de territoriale integriteit en soevereiniteit van Azerbeidzjan, merkte de gemeenschap op.

“Daden van gedwongen verdwijning gepleegd door Armenië zijn een grove schending van de mensenrechten.

Het recht op bescherming tegen gedwongen verdwijning is vastgelegd in verschillende internationale mensenrechtendocumenten, waaronder de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten en het Internationaal Verdrag ter Bescherming van Alle Personen tegen Gedwongen Verdwijning.

Armenië weigert informatie te verstrekken over het lot en de verblijfplaats van vermiste personen en de exacte locatie van massagraven en andere begrafenissen van vermoorde Azerbeidzjanen bekend te maken.

De kwestie van gedwongen verdwijningen moet worden aangepakt om de mensenrechten te beschermen, informatie te verstrekken aan getroffen families over hun vermiste dierbaren en gerechtigheid te garanderen.

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan eist dat de Armeense regering opheldering verschaft over het lot van Azerbeidzjanen die gedwongen zijn verdwenen, volledig met Azerbeidzjan samenwerkt om de stoffelijke resten van de vermiste personen te lokaliseren en de daders van gedwongen verdwijningen voor het gerecht brengt,” luidt de verklaring.