De gemeenschap van West-Azerbeidzjan roept PACE op geen instrument te zijn van de listige spelletjes van Armenië en haar onafhankelijkheid te beschermen

De gemeenschap van West-Azerbeidzjan heeft de ongenuanceerde verklaring van de voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), Tiny Kox, van 31 juli 2023 veroordeeld en roept de PACE op geen instrument te zijn van de listige spelletjes van Armenië en haar onafhankelijkheid te beschermen.

Volgens Report.az zei de Gemeenschap in haar verklaring:

“We willen nogmaals benadrukken dat de kwestie van leveringen aan Armeniërs die in de Karabach-regio van Azerbeidzjan wonen, een pure provocatie is die door Armenië is gecreëerd om de internationale opinie te misleiden. In het bijzonder heeft een groep separatistische criminelen op instructie van Armenië de wegen afgesloten van andere regio’s van Azerbeidzjan naar de gebieden waar Armeniërs wonen in de Karabach-regio van Azerbeidzjan, en eist op ongecontroleerde wijze een exclusieve route voor bevoorrading vanuit Armenië. Op instigatie van Armenië sloten dergelijke elementen de weg Aghdam-Khankandi af met betonblokken. Deze troepen deden dit uitdagend, gaven videobeelden van de wegafsluiting vrij en verklaarden dat ze niet zouden toestaan dat de weg gebruikt zou worden voor bevoorrading door gewone mensen.

“In dit verband zou de onderzoeksmissie die door Tiny Kox wordt genoemd niet naar Azerbeidzjan gestuurd moeten worden, dat vastbesloten is om de Armeense inwoners die in de regio Karabach wonen te reïntegreren, maar naar Armenië, dat West-Azerbeidzjanen uit Armenië heeft verdreven en ons ons recht op terugkeer heeft ontzegd.

“Wij herinneren Tiny Kox eraan dat co-rapporteurs van PACE over Armenië nog niet hebben gereageerd op de brief die de West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap op 1 maart van dit jaar aan hen heeft gestuurd. De West-Azerbeidzjaanse Gemeenschap, die de ideeën van vreedzame coëxistentie promoot, dringt er bij Tiny Kox op aan om de kwestie van mensenrechten niet te benaderen vanuit het prisma van dubbele standaarden, om publieke steun te geven aan ons voorstel voor een dialoog met Armenië en de terugkeer naar onze voorouderlijke gronden in Armenië.”