Duitse bondskanselier Olaf Scholz telefoneert met president Ilham Aliyev

Op 4 oktober heeft bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland Olaf Scholz een telefoongesprek gevoerd met Ilham Aliyev, president van de Republiek Azerbeidzjan.

Karabach24 meldt via Report.az dat ze tijdens het telefoongesprek van gedachten wisselden over regionale kwesties.

Olaf Scholz sprak de steun van Duitsland uit voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van de landen in de regio. Hij benadrukte dat zijn land het Brusselse proces onder leiding van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel steunt. De Duitse bondskanselier verwelkomde het bezoek van de coördinerende missie van de VN in Azerbeidzjan aan de stad Khankendi als een positieve stap.

Het staatshoofd onderstreepte de inzet van Azerbeidzjan voor de regionale vredesagenda en zijn nauwe steun voor het proces van Brussel, dat wordt geleid door de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

President Ilham Aliyev wees op de humanitaire hulp van de centrale regering aan de Armeense inwoners van Karabach, zei dat ter plaatse diensten worden verleend aan de Armeense inwoners op het gebied van migratie en sociale bescherming, en voegde eraan toe dat de relevante registratieprocessen van start zijn gegaan en dat hiervoor een speciaal portaal is opgezet.

Als bewijs van de transparantie die Azerbeidzjan op dit gebied biedt, zei het staatshoofd dat een groep bestaande uit vertegenwoordigers van het bureau van de VN-coördinator in het land en gespecialiseerde VN-agentschappen het gebied heeft bezocht, en wees erop dat zij ook een overeenkomstige verklaring hebben afgegeven dat er geen schade is geregistreerd aan de burgerbevolking, de civiele en sociale infrastructuur.