EU erkent zogenaamde “presidentsverkiezingen” in Azerbeidzjan’s Karabach niet, zegt woordvoerder

Met het oog op de zogenaamde “presidentsverkiezingen” in het Azerbeidzjaanse Khankendi die op 9 september 2023 werden gehouden, herhaalt de EU dat zij het “constitutionele” en “wettelijke kader” waarbinnen deze verkiezingen zijn gehouden niet erkent, aldus de EU-woordvoerder voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, meldt Trend.az.

“Tegelijkertijd is de EU van mening dat het belangrijk is dat de Armeniërs in Karabach resultaatgerichte besprekingen aangaan met Bakoe. De EU is vastbesloten dit proces te steunen,” aldus de verklaring.

Eerder hebben de Ministeries van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Türkiye de zogenaamde “verkiezingen” van het separatistische regime in Karabach veroordeeld.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om deze “verkiezingen” scherp te veroordelen, en merkte op dat “het houden van de zogenaamde “verkiezingen” opnieuw duidelijk aantoont dat Armenië en het door haar gecreëerde marionettenregime, die stappen hebben ondernomen om de status quo te handhaven en hun bezettingspolitiek voort te zetten, niet echt geïnteresseerd zijn in het vredesproces, maar integendeel de weg van provocatie en escalatie van de situatie zijn ingeslagen”.