EU roept Armenië op deel te nemen aan elektriciteitskabelproject van Azerbeidzjan naar Roemenië

De Europese Commissie heeft Armenië opgeroepen om deel te nemen aan het project voor de Zwarte Zeekabel met Azerbeidzjan, Georgië, Hongarije en Roemenië, volgens een gezamenlijke verklaring die ondertekend is door de resultaten van de ontmoeting tussen de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de Armeense premier, Nikol Pashinyan, in de marge van de top van de Europese Politieke Gemeenschap in Granada, aldus Report.az.

“De Commissie zal de deelname van Armenië aan regionale projecten ondersteunen, in het bijzonder aan het project van de Zwarte Zeekabel met Azerbeidzjan, Georgië, Hongarije en Roemenië,” aldus de verklaring.

De Commissie heeft ook toegezegd de technische bijstand aan Armenië op het gebied van lucht- en nucleaire veiligheid op te voeren.

De Europese Commissie heeft het 3 GW project voor de Zwarte Zeekabel in 2022 goedgekeurd. Het voorziet in de aanleg van een directe onderzeese elektriciteitsdistributielijn van Azerbeidzjan via Georgië en de Zwarte Zee naar Roemenië en andere EU-landen. Het wordt gezien als een van de manieren om de verliezen te compenseren die voortvloeien uit het verbreken van de energierelaties van de EU met Rusland en tegelijkertijd als een manier om het Belt, Road initiatief van China tegen te gaan.