Evenement over landmijnprobleem van Azerbeidzjan gehouden binnen COP28 in VAE

De delegatie onder leiding van Vugar Suleymanov, voorzitter van de raad van bestuur van het Azerbeidzjaanse Agentschap voor Mijnactie (ANAMA), heeft deelgenomen aan de 28e Conferentie van de Partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (COP28) in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, zo meldt Report.az.

Een nevenevenement met als thema “Bestrijding van de dreiging van landmijnen – Een groene toekomst: Reducing the Environmental Impact of Landmines” werd gehouden in het paviljoen van Azerbeidzjan op COP-28.

In zijn toespraak benadrukte Vugar Suleymanov de omvang van het landmijnprobleem waarmee Azerbeidzjan te maken heeft, en merkte op dat het schone ecosysteem van Karabach en Oost-Zangazur, dat bekend stond om zijn rijkdom en schoonheid tijdens de bezetting van de gebieden, vernietigd werd door de strijdkrachten van Armenië. Ongeveer 1,5 miljoen landmijnen werden begraven, en daarom wordt het gebied van 9.000 km² nog steeds als gevaarlijk beschouwd.

Umayra Taghiyeva, de onderminister van Ecologie en Natuurlijke Hulpbronnen van Azerbeidzjan, Samir Poladov, de ondervoorzitter van de raad van bestuur van ANAMA, Ramil Azizov, het hoofd van de afdeling Onderwijs, Internationale en Openbare Betrekkingen, en Steinar Essen, een wereldwijde mijnactie- en ontwikkelingsadviseur bij UNDP, namen deel aan de discussies.

Linsey Cottrell, milieubeleidsmedewerker bij het Conflict and Environment Observatory, die deelnam aan het evenement, zei dat het onderwerp interessant is voor de VN-agenda en dat er toekomstperspectieven zijn voor partnerschappen met VN-agentschappen op het gebied van de impact van landmijnen op het ecosysteem, waarbij ze opmerkte dat er studies worden uitgevoerd naar de effecten van giftige stoffen in landmijnen op het milieu.